| Sözlük Hematoloji Uzmanlık Derneği
Hastalık Sözlüğü


[   Tümü   A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  İ  J  K  L  M  N  O  Ö  P  Q  R  S  Ş  T  U  Ü  V  W  X  Y  Z  ]

SÖZCÜKANLAMI
Lenf damarları

Lenf nodlarını birbirine bağlayan kanallar. Lenf adı verilen, içinde lenfositlerin bulunduğu, bir lenf nodu bölgesinden diğerine giden sıvı. Lenf damarları kan damarları ile bağlantılı olup, lenfositlerin kana girmesini sağlar.

Lenf nodu

Çok sayıda lenfosit içeren ve lenf damarları adı verilen kanallar aracılığıyla birbirine bağlanan fasulye büyüklüğündeki yapılar. Lenf nodları vücudun her tarafında bulunur.

Lenfoblastik

Genç veya olgunlaşmamış lenfositler veya ?lenfoblast?ların neden olduğu kan hücresi hastalığını tanımlayan terim. Malign (kanserli) lenfoblastlar (olgunlaşmamış lenfosit) ile karakterize bir hastalık olan akut lenfoblastik lösemi örnek olarak verilebilir.

Lenfoma

Lenfosit, lenf nodu hücresi veya kemik iliği, sindirim sistemi, dalak, cilt veya başka bölgelerdeki lenf dokusundaki bir hücrede malign dönüşüm ile başlayan kanser türü.

Lenfosit

Savunma sisteminde yer alan bir akyuvar türü. Lenfositlerin üç esas tipi vardır: bakteri, mantar ve virüs enfeksiyonları ile mücadeleye yardım eden antikorları üreten B lenfositler; B lenfositlerin antikor üretimine yardımcı olmak gibi birçok görevi bulunan T lenfositler; virüs tarafından enfekte edilmiş hücreler veya tümör hücreleri ile mücadele eden doğal öldürücü (NK) hücreler.

Lenfositik

Lenfositlerin yol açtığı kan hastalığını tanımlayan terim. Malign (kanserli) lenfositlerin varlığıyla karakterize kronik lenfositik lösemi örnek olarak verilebilir. Bazen ?lenfoblastik? ile eşanlamlı olarak kullanılır.

Lökoferez

Akyuvar fazlasının bir makine aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılması.

Lösemi

Kemik iliği ve kan kanserlerini içeren bir grup hastalık. Löseminin dört esas tipi vardır: akut lenfositik lösemi, akut myeloid lösemi, kronik lenfositik lösemi ve kronik myeloid lösemi.