Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlıkta devrim niteliğindeki teknolojiler: Her organı dinleyen e-steteskop! - 04-05-2015


Yakın bir gelecekte hastanelerde kullanılmaya başlanacak ve hem hastaların hem doktorların hayatını kolaylaştırıp tedavide hata payını sıfırlayacak yeni sağlık teknolojileri, 8-9 Mayıs'ta Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek Sağlık Bilişim Zirvesi'nde görücüye çıkacak.

Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş, "Çok yakında gündemde dijital hastaneler olacak ve insan eliyle mümkün olmayan tedaviler yeni teknolojik cihazlarla yapılacak" diyor. İşte tedavide konforu artıracak, heyecan verici teknolojiler:

ROBOT DEVRİMİ: Dijital hastane anlayışıyla birlikte sağlıkta robot devrimi başlayacak. Hastaları hastanelerde robotlar karşılayıp refakat edecek. Robotlar, yardımlarıyla, doktor ve hastalara zaman tasarrufu sağlayacak.

GOOGLE GLASS GÖZLÜKLER: Hastaların muayene işlemleri sırasında, doktorun hasta bilgilerini kaydederek oluşturduğu 'anemnez' raporu tarihe karışacak. Dijital gözlükler, hastalar doktor ile göz teması kurduğunda sağlık şikayetleri ile birlikte hastaların genel durumunu da kaydedip yazıya dökecek. Acil servise getirilen bir hastanın genel durum değerlendirilmesi ve hasta için gerekli tüm donanımın sağlanması için ön bilgilerin oluşturulması da yine bu gözlüklerle mümkün olacak.

GEBELERE GİYİLEBİLİR ULTRASON: Giyilebilir ultrason cihazı, gebelerin karın bölgesine yerleştirilecek. Bu cihaz sayesinde anne adayları bebeklerinin hareketlerini sadece hastanedeki rutin kontrollerinde değil, evlerinde de 24 saat izleyebilecek.

ALZHEIMER'A BEYİN DEPOLAYICISI: Bilinen herhangi bir tedavisi bulunmayan ancak bazı ilaçlarla seyri yavaşlatılabilen Alzheimer, hastanın vücuduna yerleştirilecek kibrit kutusu büyüklüğündeki bir cihaz sayesinde kontrol altına alınabilecek. Hastanın geçmişte yaşadığı ve günümüzde yaşamakta olduğu olaylar bu cihaza depolanacak ve cihazdan beyne gönderilen sinyaller sayesinde hastanın anılarını unutması engellenecek.

KALBİN ÜZERİNDEN ANJİYO: Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, kalbin üzerine konulan mobil inovatif cihaz sayesinde, radyasyonsuz ve operasyonel müdahale olmadan tespit edilecek.

DİZ AĞRILARINA DİJİTAL KONTROL: Kronik diz ağrısı olanlar için geliştirilen özel dijital ve çıkarılabilir cihazlar, dizdeki ağrı noktasını tespit edecek. O bölgeye verilen elektromanyetik dalgalar sayesinde diz ağrıları rahatlatılabilecek.

GERÇEĞE YAKIN PROTEZ UZUVLAR: Uzuv kayıplarında kullanılan protezler yakın gelecekte farklı bir boyut kazanacak. Yeni protezler dışarıdan uygulanan basıncı hissedecek ve kişi gerçek bir el ya da ayak hissi yaşayacak.

BEYİN TÜMÖRÜNE LAZER KALEM: Beyin tümörünün yerini belirleyebilen kalem şeklindeki lazer, sağlıklı ve kanserli dokuyu ayırt ederek, 3 saat süren operasyonları 30 dakikaya indirecek.

ALINDAN ATEŞ ÖLÇÜMÜ: Çocukların kulaklarından cihaz sokarak ateşlerini ölçme son bulacak. İki parmağınızın arasına sıkıştıracağınız termometre sayesinde, elinizi çocuğunuzun alnına koyarak ateşini rahatlıkla ölçebileceksiniz.

E-ÇATAL İLE ZAYIFLAMA: Elektronik çatal, kişinin aldığı besinlerin kalori oranlarını hesaplayarak, anında diyetisyene veri olarak aktaracak. Bu sayede diyet sürekli kontrol altında tutulabilecek ve diyeti bozma riski ortadan kalkacak. Hasta, diyetisyenin bilgisi dışında hareket edemeyecek.

DİJİTAL MİGREN TEDAVİSİ: Şu an prototip aşamasında bulunan cihaz, sürekli migren ağrısı çeken kişilerin tedavisinde kullanılacak. Alnı çepeçevre saracak şekilde takılacak cihaz, yayacağı elektronik dalgalarla ağrının tetik noktalarını bulup hafifletecek.

İĞNESİZ KAN ALMA: İğneden korkan hastalar, şırınga kullanmadan kan alan cihazlar sayesinde rahatlayacak. Kola takılan ve üzerinde hiçbir iğne ya da şırınga görünmeyen cihaz, 2 dakika içinde vakum yolu ile gerekli kanı hastadan almış olacak.

GÖRÜNTÜLÜ HASTA ZİYARETİ: Özel bir dijital sistem, yoğun bakımlarda hasta yakınlarının hastayı uzaktan görmesini ve görüntülü görüşmelerini sağlayacak. Bu sayede hastaların enfeksiyonla karşılaşma riski sıfıra inecek.

HER ORGANI DİNLEYEN E-STETOSKOP: Elektronik stetoskop sayesinde, sesi birbirinden farklı her organın durumu numaralı gösterge sayesinde incelenip hastaya doğru tanı ve tedavi uygulanabilecek.
kaynak:
www.medimagazin.com.tr