Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

16 yaşından önce çocukların cep telefonu kullanması sakıncalı - 07-04-2015


 ösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Genel Koordinatörü Hülya Üner, "16 yaşından önce çocuklarımızın cep telefonu kullanmasını sakıncalı buluyoruz. Aynı şekilde tabletler için de bunu söylüyoruz. Çocuklarımız vakit geçirsin diye ellerine cep telefonu veya tablet bilgisayarlar tutuşturmayalım" dedi.

Üner, vakıfları tarafından AB destekli yürütülen "Kanser kaderimiz olmayacak" projesi kapsamında Seyhan Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta, kanserden korunma yolları konusunda birçok insanın hayatını olumsuz etkileyen kanser hastalığı nedeniyle son olarak Kayahan'ın hayata veda ettiğini belirtti.

Dünyada kanser vakalarının hızla arttığını ifade eden Üner, 2008'de dünyada yeni kanser tanısı konan vaka sayısının 12 milyon 100 bin iken 2012'de bu rakamın 14 milyon 100 bin kişiye ulaştığını, 2030'da 22 milyona varmasının beklendiğini kaydetti. Üner, 14 milyon 200 bin vakanın yaklaşık 8 milyon 200 bininin hayatını yitirdiğini, oranın yüzde 58 olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında kansere yakalanan kişi ve ölüm oranının farklılık gösterdiğini kaydeden Üner, Türkiye'de yılda yaklaşık 180 bin yeni kanser tanısı konulurken bunun maalesef 140 binin yaşamını yitirdiğini anlattı.

Çocukların kanser türleri içinde lösemi, lenfoma ve beyin tümörlerine en fazla yakalandığını belirten Üner, çocuklar için alınan oyuncak, kırtasiye ürünlerine dikkat edilmesini, lisanslı ürünler dışında alınmamasını istedi. Üner, yeni alınan kıyafetlerin de kullanılmadan önce mutlaka yıkanıp, ütülenmesini önerdi.

Kanserin sebebinin henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte sigara içmek gibi davranışsal, cinsiyet gibi biyolojik, kalıtımsal, çevresel gibi risk faktörleri olduğunu anlatan Üner, gelişen teknolojiyle yetişkinler kadar çocukların da olumsuz etkilendiğini, cep telefonu, tabletlerin artık yastıkların altına girdiğini belirtti.

Üner, şunları söyledi:

"Ben, GSM firmalarının yaptığı '24 saat konuş, 24 saat mesajlaş' kampanyalarına kanmamanızı, önce sağlığınızı düşünmenizi, gerekmedikçe telefon, bu tür radyasyon yayan aletleri gereğinden fazla kullanmamaya özen gösterilmesini istiyorum. 16 yaşından önce çocuklarımızın cep telefonu kullanmasını sakıncalı buluyoruz. Aynı şekilde tabletler için de bunu söylüyoruz. Çocuklarımız vakit geçirsin diye ellerine cep telefonu veya tablet bilgisayarlar tutuşturmayalım. Biz de elimizdeki telefonu, tableti bırakacağız çocuklarımızla birlikte eğitici ve öğretici olmaya, oyunlar oynamaya çaba harcayacağız."

Üner, sağlıklı beslenme alışkanlığına dikkat edilmesini, çocukların beslenmesinde mutlaka evde geleneksel yöntemlerle pişirilmiş, olabildiğince doğal ve yiyeceklerin özellikle mevsiminde tüketilmesini önerdi.

kaynak:
 sağlık aktüel