Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

"Teletıp"la gereksiz tetkike son - 25-12-2014


 HATİCE ŞENSES - İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'nce hayata geçirilen "Teletıp" projesiyle, birliğe bağlı sağlık kurumlarından herhangi birinde yaptırılan klinik test ve tetkik sonuçları, hasta izin verirse, birliğin diğer hastanelerinde çalışan hekimler tarafından da internet üzerinden görülebiliyor.

Hastayı EKG, röntgen, kan tahlili, radyolojik ve patolojik görüntüler gibi klinik tetkik sonuçlarını saklama, taşıma külfetinden kurtaran sistemle aynı zamanda hastaya başka hastane ve hekim seçme imkanı sunuluyor.

Hastanın klinik verilerinin sisteme entegre edilerek sonsuza kadar saklanabilmesini sağlayan projeyle, birliğe bağlı hastaneler arasında bilgi alışverişine hız kazandırılması ve daha kaliteli hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Hasta ihtiyaçlarına odaklanılarak hazırlanan sistemde, hekimlere online konsültasyon imkanı sunulurken, doktorun eski tetkikleri her yerden görebilmesiyle gereksiz tahlil ve tetkik yapılmasının önüne geçiliyor.

Tedavi sürecinin hızlanması, maliyetlerin düşürülmesi gibi gelişmelere imkan veren sistem, hastanın tanı ve tedavisinin zamanında ve doğru olarak yapılmasında önemli rol oynuyor.

Sistemin, hasta tarafından da ulaşılabilir olması yönünde çalışmalar devam ediyor.

- "Sistem gerekli tetkiklerde acele edilmesini sağlıyor"

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle, birliğe bağlı hastanelerin radyoloji sistemlerinin tek bir sisteme entegre edilerek, verilerin her yerden ulaşılabilir hale getirildiğini söyledi.

Sistemin hekim için büyük kolaylık sağladığını, hastanın da sık sık radyasyona maruz kalmasının önüne geçildiğini ifade eden Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz, hasta güvenliği ve hekimin çalışma şartlarını düzeltmekti. Bu konuda bir planlama yaptık. Bu planlamada görüntüleme hizmetleri veya diğer tetkiklerin bütün hastanelerimizde görülmesini sağlamaya çalıştık. Çünkü 11 ayrı hastanemiz var. Böylece hasta aynı sistemin entegre olduğu başka bir hastaneye gittiği zaman gereksiz yere tetkiklerini tekrarlamamış oluyor. Bu, hastanın tanı ve tedavisinin zamanında ve doğru olarak yapılmasını sağlıyor. Ayrıca hekimimizi ve sağlık personelini daha optimize kullanmamıza imkan verirken, gerekli tetkiklerde acele etmesini de sağlıyor. Bir hastanede doktor bir filmi okurken bir şey danışmak istediği zaman başka bir hocayla sistem üzerinden görüntülü tartışabiliyor. En iyi hizmeti, en iyi zamanda, en iyi ekiple hastalarımıza sunmaya çalışıyoruz. Amacımız, birlik olarak tedaviyi zamanında yapıp, ekiplerimize en iyi şartlarda çalışma olanağı sağlamaktır."

- "Hastaya hastane seçme özgürlüğü tanındı"

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Radyoloji Klinikleri ve Teletıp Sistemi Koordinatörü Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş da sistemin en önemli özelliğinin, hastaya hastane seçme özgürlüğü, doktora ise hasta tetkik sonuçlarına herhangi bir yerden ulaşma imkanı tanıması olduğunu belirtti.

Sistemin ekonomik yönüyle de büyük tasarruf yapılmasına olanak sağladığına dikkati çeken Karakaş, "Sistem üzerinden yılda 4,5 milyon radyolojik inceleme izliyor, saklıyor ve raporluyoruz. Sistem sadece bir radyoloji sistemi değil, röntgen taşıma sistemidir. EKG'lerin, video endoskopilerin, laboratuvar kayıtlarının, patoloji raporların buna benzer birçok verinin taşındığı sistem, her geçen gün yeni sistemler eklenerek ilerletiliyor" dedi.

Karakaş, klasik sistemin hasta merkezli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir hastanenin hastası, daha sonra başka bir hastaneye gittiğinde tamamen yeni kayıt açılır ve her şey yeni baştan başlar. Verilerin taşınması da mümkün olmaz, bazen de izin verilmez. Yani esas olan hastane neredeyse hasta da onun çevresindedir. Günümüzde biz insanı öne alıyoruz. Artık insan öncelikli bir çalışma sistemi var. Yani artık merkezde hastane yerine hasta var. Modern sağlık sistemlerinde ki Bakanlığımız da bu gelişmiş sistemlerden birine sahip, insan önceliklidir ve merkezdedir. Bu sistemde hasta istediği hastaneyi seçme özgürlüğüne sahiptir. Test ve tetkik sonuçları hastanın izni doğrultusunda değişik hastanelerde farklı doktorlar tarafından zaman ve mekan kısıtlaması olmadan çekilebiliyor. Bu sistemle hastanın verileri sonsuza kadar saklanabiliyor."

- "Sistemde görüntülü ya da sesli konsültasyon yapılabiliyor"

Karakaş, sistemde bazı özel formüller kullanarak hastaların röntgen gibi görüntülerinin otomatik olarak görüntü değerlendirmeye tabii tutulduğunu ve kalite kontrolünün yapıldığını anlatarak, "Ayrıca sistemin içerisinde görüntülü ya da sesli video konsültasyon yapmak mümkün. Her zaman bir görüntünün taşınması uygun olmayabiliyor. Hekim, sistemde ekiplerin uzmanlık alanlarına göre listesini görüyor ve birkaç hekim aynı ekranı paylaşarak görüntü üzerinden konsültasyon yapabiliyor. Bu da güvenlik nedeniyle hastanın dosyasına kaydediliyor" diye konuştu.

Bunun dışında sistemin çok ileri bazı görüntü analiz araçlarıyla donatılmış destek sistemleri olduğunu vurgulayan Karakaş, şöyle devam etti:

"Hastanın tanısını kolaylaştıracak, eskiden çok büyük paralarla büyük üreticilerden alınan sistemler bunun içerisine entegre edilmiş durumda. Sistem doktorların hasta verilerine ulaşmasına imkan verdiği için uzman eksikliğini de önemli ölçüde gideren, iş yükünü azaltan bir sistem. Ayrıca maliyetlerin indirilmesi ve sağlıksistemi üzerindeki baskıların da giderilmesine olanak sağlıyor. Öte yandan, tekrar inceleme, çekim ve gereksiz tetkik yapımını önlüyor. Hastalarımızın incelemelerinde tetkikleri sistem içerisinde depolanıyor, düzenli olarak kayıt ve kontrol amacıyla gözden geçiriliyor."

kaynak: www.saglikaktuel.com