Merkezi Cenevre'de bulunan, 175 ülkede yaklaşık 800 cemiyeti bünyesinde barındıran dünyanın en eski ve en kapsamlı sivil kanserle mücadele örgütünün başkanlığına seçilen Prof. Dr. Tezer Kutluk, genel kurul toplantısının yapıldığı Melbourne Crown Towers Palladium salonunda başkanlığa seçilmesinin ardından bir konuşma yaptı.
Dünya Kanser Kontrol Örgütü'nün kanserle mücadele stratejilerine ve başkanlığı döneminde kanserin etkilerinin azaltılmasına yönelik alınacak tedbirler hakkında konuşan Kutluk, daha sonra AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Kutluk, dünyada kanserin en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ve bu yüzden bulaşıcı olmayan hastalıklarla Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'in gündemine alındığını hatırlatarak, şunları söyledi:
"Uzun yıllardan beri Türkiye'de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nda yaptığım çalışmalarımı, Hacettepe Üniversitesi'nde kazandığım deneyimlerimi, 2008'den beri yönetim kurulunda olduğum, son 15 yıldan beri birlikte çalıştığım bu örgüt aracılığı ile dünyaya taşımaktan, dünyada kansere karşı çözüm arayan insanlarla birlikte çalışmaktan ve onlara başkanlık yapmakla sorumlu bir göreve geldim. Bu görevin gereklerini yerine getirmeye çalışacağım."
Dünyada kanserin öncelikli sağlık sorunu haline gelmesi ile kanserle mücadele eden uluslararası örgütlerin üzerine düşen görevleri yaptığını kaydeden Kutluk, "Şimdi sıra ülkelerin bu planları kendi kanser kontrol planlarına dahil etmesi ve yol alması. O nedenle önümüzdeki iki yıl içerisinde böyle bir örgütü yönetmek önemli bir görev benim için, büyük bir sorumluluk" dedi.
- Dünya Kanser Kongresi İstanbul'da yapılacak -Dünya Kanser Zirvesi'nin 2015 yılının kasım ayında İstanbul'da yapılacağını aktaran Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, "İstanbul'da 'kanserin Davos'u' olarak kabul edilen ve her yıl yapılan Dünya Kanser Liderleri Zirvesi'ni yapacağız ve 250 kadar dünyanın kanser tedavisinde önde gelen kişisini bir araya getirip, bu uluslararası çalışmayı birkaç gün boyunca detaylı bir şekilde tartışacağız. Bu önemli çünkü burada alınan kararlarla dünyanın kanser politikaları şekilleniyor ve bu şekillenen politikaları ülkeler izliyor" diye konuştu.
Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü'nün bulaşıcı olmayan hatalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltma hesaplarını yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
"Tüm kanserlerin üçte birinden korunulabilir olduğunu; meme, kalın bağırsak, rahim kanseri ve prostat kanseri gibi dört kanserde erken taramalarla ölümlerin büyük oranda önlenebileceğini ve kanser tedavisindeki son başarılarla birlikte ele aldığımızda kanseri bir gün bu kadar korkulan bir hastalık olmaktan çıkartabileceğimizi biliyoruz. O nedenle yarın Dünya Kanser Liderleri Zirvesi'nde dünyanın kanser lideri diyebileceğimiz bu 280 önde gelen kişi kanserin ekonomik yönden bir değerlendirmesini yapacaklar. Ondan sonraki üç gün boyunca da bütün kanserler, korunma, tedavi, palyasyon yani destek hizmetleri, sosyal tarafıyla kanser enine boyuna tüm yönleri ile tartışılacak ve burada oluşan politikalar bütün dünyaya duyurulacak."
- 2030'da 21-22 milyon kanser vakası -Dünyada hızla artan kanser vakalarının berberinde getirdiği ölümlerin yanı sıra ekonomik boyutları ile mücadelede varlıklı ülkelerin bile zorlandığının altını çizen Kutluk, 2008 yılında her yıl 12 milyon kanser vakasının görüldüğünü, 2012 yılına gelindiğinde görülen kanser vakalarının yılda 14 milyona çıktığını söyledi.
Kutluk, "Bu hızla devam ederse 2030 yılında her yıl görülen yeni kanser vakası sayısı 21-22 milyona ulaşacak gibi görünüyor. Dolayısıyla dünyaya kanserin getirdiği yük artıyor" ifadesini kullandı.
- Tütün, alkol, aşırı kilo ve sağlıksız beslenme -Tezer Kutluk, kaynakların doğru kullanıldığı, tütün, alkol, aşırı kilo ve çevre faktörleri ile gerektiği gibi mücadele edildiği takdirde kanserden korunulabileceğini hatırlatarak, "Dünyanın bu konuda belli standart tavsiyeleri var. Dünya kanserden nasıl korunabilceğini biliyor. O nedenle kendimizi, ailemizi ve gelecek kuşaklarda dünyayı yönetecek olan çocuklarımızı kanserden korumak için sağlıklı yaşam tarzını benimsersek bunun için abartılı şeylere gerek yok. Tütün, beslenme, fiziksel aktivite, tuz, kalori gibi belli temel değerlere uyarsak kanseri önlemek işten bile değil" dedi.
- "Kanserden korkmayın, kanseri yenebiliriz" -Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserden korkulmaması gerektiğini ise şu sözlerle vurguladı:
"Kanser, korunulabilir, erken tanınabilir, tedavi edilebilir bir hastalık. Yeter ki korunulabilenden korunalım, tedavi edebileceğimizi tedavi edelim, erken tanıyabileceğimizi tanıyalım. Kanserden korkmayın, kanseri yenebiliriz."
Dünya Kanser Kontrol Örgütü başkanlığını iki yıl yürütecek olan Prof. Dr. Tezer Kutluk, 1981 yılında mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı'nda görev yapıyor.