Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

İlaç devinden keşif için Koç Üniversitesi’yle işbirliği - 11-11-2014


 İSTANBUL - AstraZeneca, Türkiye’de ilaç araştırmaları yapmak üzere Koç Üniversitesi ile bilimsel işbirliği anlaşması imzaladı. Koç Üniversitesi’nde AstraZeneca Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Mark Mallon ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın katılımıyla gerçekleşen işbirliği anlaşması kapsamında AstraZeneca, Koç Üniversitesi araştırmacılarına açık inovasyon programından kilit ilaç moleküllerine erişim hakkı tanıyacak. Bilimsel çalışmalar öncelikle onkoloji alanında başlayacak. Daha sonra AstraZeneca’nın üzerinde çalıştığı 4 adet molekül Koç Üniversitesi araştırmacılarına teslim edilecek. Araştırmalar, onkolojiden sonra diyabet, kardiyovasküler ve metabolik hastalıklar ve solunum, enfl amasyon ve otoimmün hastalıklarına yönelik temel tedavi alanlarına yönelecek. Bu anlaşma Türkiye’de uluslararası bir ilaç şirketi ve üniversite işbirliği içinde tıp, mühendislik ve temel bilimlerin katılımıyla yürütülen ilk klinik öncesi ilaç araştırma programı olma özelliği taşıyor. 

 

Anlaşmayla ilgili AstraZeneca Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Mark Mallon, “Türkiye’nin erken evre ilaç keşfi çalışmalarını önemsiyor ve deneyimimizi paylaşmak istiyoruz. Dünyada küresel çapta ilaç endüstrisine yapılan Ar-Ge yatırımları yaklaşık 65 milyar dolar. Bu yatırımların yüzde 40’ı klinik çalışmalara yönelik harcanırken, yüzde 60’ı ilaç keşfine yönelik harcanıyor. Koç Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği de küresel çapta gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarına Türkiye’den gelen büyük ilk büyük kapsamlı çalışma olması açısından önem taşıyor. Bu anlaşma başka ortaklıklarında temelini oluşturuyor” dedi. 

 

İlaç Ar-Ge’sine 35 milyon dolar 

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu ise, “Bu işbirliği, AstraZeneca’nın Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlarda lider akademik kurumlarla işbirlikleri yapmaya dönük bilimsel ortaklık stratejisini daha da güçlendirmektedir” diye konuştu. 

Türkiye’de ilaç Ar-Ge faaliyetlerinin değerinin 30-35 milyon dolar civarında olduğunu belirten İncesu, “Küresel ilaç pazarının yüzde 1’ini oluşturan Türkiye’de, var olan yüksek kaliteli insan gücü göz önüne alındığında, Ar-Ge yatırımını artırmaya yönelik güçlü bir arzu bulunuyor” diye konuştu.

 

Koç Üniversitesi’nden 516 Ar-Ge projesine 159 milyon lira 

Toplantıda konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan şunları söyledi: “Günümüzde üniversite sanayi işbirliği, modern eğitim anlayışı ve akılcılığın en önemli kesişim noktalarından biri. Biz de bu inanışla Koç Üniversitesi olarak sanayi ile işbirliği halinde yürüttüğümüz araştırma ve çalışmaları ayrı bir yere koyuyoruz. Bu işbirliklerinden doğacak fikirler, uygulamalar ve buluşlar ülke ekonomisi ve insanlığın refahı için büyük fırsatlar barındırıyor. Bu inanışla geleceğimize önemli katkılar sağlamayı amaçlayan üniversitemiz bünyesinde 2004 yılından beri, 162’si halen aktif olmak üzere, toplam 516 Ar-Ge projesi hayata geçirildi; bunlara sağlanan toplam bütçe miktarı ise 159.6 milyon lira olarak gerçekleşti.”