İlaçta yerli üretim için çok agresif olacağız İlaçta yerli üretim için çok agresif olacağız - 08-08-2014
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, dün, Bakanlık ASO Salonunda Bakan Işık ile ilaç endüstrisi temsilcileri bir araya geldi.
Bakan Işık, konuşmasında, ilaç sektöründe yerli üretim için her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ederek, ilaçta yerli üretim için çok daha agresif olacaklarını bildirdi.
Tekno-Yatırım Programı kapsamında 100 milyon liralık bütçenin kullanıma hazır olduğunu belirten Işık, bakanlığının 5 milyon liraya kadar makine-teçhizat desteği verdiğini, bu tutarın yetmemesi durumunda kullanılacak kredi içinse faiz desteği ödemesinin mümkün olduğunu kaydetti.
Tekno-Yatırım'daki işletme gideri desteği, AR-GE personeli ve enerji desteği gibi kalemlere de değinen Işık, sektör temsilcilerinden uzun vadeli yerli üretim için yeni öneriler beklediklerini ve kapılarının sonuna kadar üreticilere açık olduğunu ifade etti.
Sektörün geleceğine ilişkin gelecek randevu taleplerine 15 gün içinde cevap vereceğine dikkati çeken Işık, "Başka işlerimi bırakırım, uykumdan fedakarlık ederim randevu veririm" ifadesini kullandı. Işık, ilaçta dışa bağımlılığı mümkün olduğu kadar minimize etmek istediklerini bildirdi.
Akademisyenlerin teorisiyle sanayicinin pratiğini buluşturmak için çok istekli olduklarını belirten Işık, iş dünyasının üniversite hocalarının kapısını çalması önerisinde bulundu.
SAN-TEZ Programı'nın sağlık alanında çok verimli kullanılabileceğini vurgulayan Işık, olası üniversite-sanayi işbirliklerinde masrafın yüzde 85'inin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacağını ifade etti.
Işık, "Maliye Bakanımıza Ar-Ge destek bütçemizin tamamını harcayıp para yetmedi demek istiyorum. Cimri diyebileceğimiz Maliye Bakanlığı, istediğimiz ilave parayı fazladan verir buna inanıyorum" ifadesini kullandı.
SAN-TEZ Programıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının akademisyenlere alınacak sarf malzemesinden seyahat giderlerine kadar her türlü masrafı karşıladığını kaydeden Işık, hedeflerinin 13 milyar lira olan Ar-Ge bütçesini 60 milyar dolara çıkarmak olduğunu bildirdi.
Bakan Işık, İlaç Strateji Belgesi'nin yakın zamanda yayımlanacağını kaydetti.