Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

112 acilin yeni telsiz sistemi sınıfı geçti - 12-06-2014


Sağlık Bakanlığı 112 acilin yeni telsiz haberleşme sistemi, önceki hafta Ege Denizi'nde meydana gelen 6,5 şiddetindeki depremde ilk sınavını başarıyla verdi.

Yaşanan panik nedeniyle cep telefonlarının kilitlendiği deprem sonrası, Sağlık Bakanlığı 112 acilde iletişim sorunu yaşanmadı.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalışılan ve yapılan işbirliğiyle Jandarma Genel Komutanlığının 9 şiddetinde depreme, 160 kilometre hızındaki rüzgara dayanıklı altyapısından istifade edilerek kurulan yeni telsiz sisteminin, doğal afet ve olağanüstü durumlarda kesintisiz çalışmasının amaçlandığını söyledi.

Analog sistemler üzerinden yürütülen 112 acil istasyonlarında haberleşme, yedek parça tedariki, tamir ve ilave frekans temininde sıkıntılar yaşanması üzerine, sayısal telsiz sistemine geçilmesinin kararlaştırıldığını belirten Nacar, şu bilgileri aktardı:

"Haberleşme altyapısı 9 şiddetinde depreme, 160 kilometre hızındaki rüzgara karşı bile dayanıklı olan yeni sistem, ilk etapta 37 ilde uygulanmaya başlandı. Sayı batıdan doğuya doğru genişleyerek, bu yıl içinde 50'ye çıkacak, 2016 yılı sonuna kadar da bütün Türkiye'yi kapsayacak. Sistemin işlerliğini Ege Denizi'nde yaşanan 6,5 şiddetindeki depremde test etme olanağı bulduk. Yaşanan panik sonrası cep telefonları kilitlenirken bütün istasyonlar, ambulanslar ve 112 çalışanları sayısal telsiz üzerinden kesintisiz, rahatlıkla görüşme yapabildi. Bu da bir deprem ve afet ülkesi olan memleketimizde, Allah korusun böyle bir durum yaşandığı takdirde 112 acil sağlık hizmetlerinin sunumunda sorun yaşanmayacağını gösterdi."

 Soma felaketi sırasında da bu haberleşme sisteminin kullanıldığını ve sorunsuz çalıştığını bildiren Nacar, "Sayısal sistemi kara ambulansları, özel donanımlı ambulanslar, UMKE ekipleri ve helikopter ambulanslarda rahatlıkla kullanabiliyoruz" ifadesini kullandı.