Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sürdürülebilir Sağlık İçin Çözüm Arayışı Türkiye Raporu - 15-05-2014


 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin gerek bilimsel gerekse uygulamalardaki  dinamikleriyle sağlıkta dünya standartlarıyla yarışabilen bir ülke konumunda olduğunu belirterek, "Son 10-12 yılda ise sağlık hizmetlerini topluma  sunumda  aldığımız  mesafe gerçekten dünyaya yine farklı bir örneği getirdi" dedi.


Sürdürülebilir Sağlık için Çözüm Arayışı Kronik Hastalıklarda Sürdürülebilir Uygulamalar  Projesi , Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sağlık, Kalkınma ve  Maliye bakanlıkları üst düzey   yetkilileri , Sağlıkta Kalite İyileştirme ile Artritle Yaşam dernekleri temsilcileri ve ilgili şirketlerin katılımıyla  hayata  geçirildi.

Bu kapsamda paydaşların katılımıyla oluşturulan Türkiye  Komitesi tarafından hazırlanan "Sürdürülebilir Sağlık İçin Çözüm Arayışı  Türkiye  Raporu 2014",  İstanbul   Üniversitesi  Kongre ve Kültür Merkezi'nde  düzenlenen   toplantıda  açıklandı. 

Raporun  sunumunu , Sürdürülebilir Sağlık İçin Çözüm Arayışı Komitesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Özsarı yaptı.  

Bakan Müezzinoğlu,  toplantıda , gerek bilimsel gerekse  ekonomik  gelişmeler sonucu sağlığın, her geçen gün daha  dinamik  yönetilmeyi, çözümler üreten  dinamiklere  sahip olmayı ve  desteklenmeyi  gerektiren bir alan  haline geldiğini söyledi. 

Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta önemli  dinamiklerini  dünyaya sunmuş bir dönemi yaşadığını vurgulayarak, "Gerek bilimsel anlamdaki  dinamikleriyle  gerekse uygulamalardaki  dinamikleriyle  gerçekten sağlıkta dünya standartlarıyla yarışabilen bir ülke konumundayız. Son 10-12 yılda ise sağlık hizmetlerini topluma  sunumda  aldığımız  mesafe  gerçekten dünyaya yine farklı bir örneği getirdi" diye konuştu. 

Türkiye'de tüm vatandaşların sağlık hizmetine ulaşmasındaki engelleri neredeyse minimuma indirmeyi başardıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun kendi içinde getirdiği bazı sorunlar, sıkıntılar tabii ki var. Bu sorun ve sıkıntılar yakın takip edilebilirse azaltılabilecektir ama sıfırlanabilmesi de herhalde çok mümkün değil. Çünkü her gün milyon üzerinde tıbbi  işlemin  yapıldığı, yüz binlerce hekim  arkadaşımızın  ve 500 bini aşkın sağlık  çalışanının sunduğu bir  işlemdesistematiğinde  hiç sorunumuzun olmamasını, sıkıntımızın olmamasını düşünmek ve konuşmak da herhalde çok mümkün değil. Ama duyarlılık ve samimiyet, çözüm yolları arama, çözüm yollarını arayanlarla birlikte olma ve onlarla omuz omuza yürüyebilme anlayışı varsa, inanıyorum ki, bir yıl sonra bugünden daha iyi noktada olacağız, geçtiğimiz dönemlere göre bugün daha iyi olduğumuz gibi."

"Birlikte olabilmeyi ve geliştirebilmeyi başardığımızda sürdürülebilirliği yakalarız"

Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta dakikası dakikasına uymayan bilimsel gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, bunun kendilerine sorunları her geçen gün daha  dinamik  takip etme görevini ve sorumluluğunu yüklediğini anlattı.

Bu  alanda  kamunun önemli bir öncü rol üstlenen,  plan  yapan konumda olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, ancak bu  dinamiklere  güç veren  üniversitelerin , sivil toplum örgütlerinin ve toplumun talepleriyle bilimi bir arada buluşturabilen anlayışı birlikte oluşturacaklarını ve geliştireceklerini dile getirdi.

Müezzinoğlu, birlikte olabilmeyi ve geliştirebilmeyi başardıkları zaman sürdürülebilirliği de yakalayacaklarına  işaret  ederek, "Bilimsel  dinamiklerin  daha iyi bir noktaya taşınabilmesiyle ilgili bize düşen görev ve sorumlulukları daha iyi bir noktaya taşıyabildiğimizde inanıyorum ki, dünyayla olan yarışımızda bugüne göre daha iyi noktalarda olacağız" dedi.

" Türkiye  yakın coğrafyasının sağlık  bölgesi  olmayı başarabilmeli"

Bakan Müezzinoğlu, sivil ve  özel   sektörün   dinamiklerini  çok daha iyi bir noktaya taşıyabilmeyi,  başarılarının temelinde yatacak önemli bir unsur olarak gördüklerini dile getirerek, "Bu anlamda önümüzdeki dönemde  Türkiye  bütün bunları iyi  planlarken  geliştirilebilirliği sağlayabilmeli ki, sürdürülebilirliği sağlayabilelim. Bu anlamda  Türkiye , sağlıkta yakın coğrafyasının sağlık  bölgesi  olması gibi bir hedefi başarabilmeli" diye konuştu. 

Müezzinoğlu, Türkiye'de tıbbi araştırma ve  çalışmalara , ilaç sanayi ve üretimine, tıbbi  teknolojiye  ve bu konudaki  dinamiklere  verilecek  destekle  ilgili  yeni  bir yasal  düzenlemeyi  bir ay içerisinde TBMM'ye sunacaklarını aktararak, bu anlamda ülkeyi  bölgede  sağlıkta merkez olabilecek bir noktaya taşımayı başaracaklarını kaydetti.

Ülkenin zenginliklerini millete daha güçlü sunabilmenin önemine değinen Müezzinoğlu, sağlıkta sürdürülebilirlik için çözüm arayışlarının farklı farklı boyutlarıyla  devam edeceğini  söyledi. 

"Sağlıkta çok  başarılı  ve dünyaya örnek olan  plan  ve stratejiler var"

İstanbul   Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de kronik hastalıkların ülkenin sağlık  bütçesine  çok ciddi yükler getirdiğini vurguladı.

Söylet, Türkiye'de son 10 yılda çok şeyin farkedilerek hesabının yapıldığını anlatarak, "Bunlar arasında çok başarılı  olan, dünyada örnek gösterilen aşılama  kampanyası , sigarayla ve obeziteyle mücadele için ne kadar ciddi  planlamalar  ve stratejiler geliştirildiğini görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin, dünyada en geniş sağlık teminatı paketine sahip ülke olabileceğini düşündüğünü dile getiren Söylet, şöyle  devam etti :

"Bu kadar sosyal, toplumun her türlü sağlık sorununu karşılamaya  çalışan , Türkiye'de yapılamayan bazı tedavilerin yurt dışında yapılmasına varıncaya kadar vatandaşını  destekleyen  bir programa sahibiz. Biz, orta gelir grubunda bir ülkeyiz. Ama henüz orta gelir tuzağını aşmış değiliz. O yüzden dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile sağlık  bütçeleri  konusunda ne kadar sıkıntılar yaşadığını düşünürsek bizim de hesabımızı çok iyi bilmemiz lazım."

Söylet, toplumun tüm fertlerinin önlenebilir sağlık problemlerinin, hem toplumun tümünü ilgilendiren  finans boyutuyla hem de şahıs ve  aileleri  ilgilendiren toplumsal boyutuyla ele alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya , Abbvie  Türkiye  Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, Artrit Yaşam Derneği Yönetim Kurulu  Üyesi Emre Ardaç ve Sağlıkta Kalite İyileştirme Derneği Genel Sekreteri Dr. Ömer  Güzel  de katıldı. - İstanbul

Kaynak - www.sağlıkaktuel.com