Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Türk doktorlar Afganistan'da şifa dağıtıyor - 04-03-2014


Cuma, 28 Şubat 2014

6. Türk-Afgan Ortak Sağlık Haftası dolayısıyla Afganistan'a gelen gönüllü Türk doktorlar 450 kişiyi tedavi etti

MEZAR-İ ŞERİF - 6. Türk-Afgan Ortak Sağlık Haftası vesilesiyle Türkiye'den Afganistan'a gelen gönüllü Türk doktorlar, ülkenin kuzeyindeki Cevizcan ilinin merkezi Şibirgan kentinde 450 kişiyi tedavi etti.

Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Cevizcan İl İmar Ekibi'nin (PRT) ortaklaşa Şibirgan'daki Afganistan-Türkiye Dostluk Çocuk Hastanesi'nde 8 gündür devam eden sağlık çalışmasına Afgan halkı yoğun ilgi gösterdi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Kamuran Özden, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yıldır Afganistan'da sağlık alanındaki çalışmaların hız kazandığını, Türkiye olarak bu ülke ile olan sağlık ilişkilerine önem verdiklerini söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de 5 ayrı alanda sağlık çalışması yürüttüklerini belirten Özden, sünnet, plastik cerrahi ve ameliyat başta olmak üzere 450 kişiyi tedavi ettiklerini bildirdi. Özden, ''Biz 10 kişilik gönüllü sağlık ekibi olarak bu ülkede yapılamayan ameliyatları yaptık, ayrıca bu ameliyatları Afgan doktorlarına eğitim amaçlı gerçekleştirdik'' dedi.

Türkiye olarak Afgan halkının yanında olduklarını dile getiren Özden, sağlık alanındaki çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

PRT Başkanı Mustafa Erdeviren de Afganistan ile Türkiye arasında tarihi dostluk bağı bulunduğunu, bu dostluğun da pekişerek devam edeceğini kaydetti.

Türk doktorların gerçekleştirdiği ameliyat eğitimine katılan Afgan doktor Kerime İşçi de ''Ülkemizde imkanların az olduğu için sağlık alanında yeterince uygulamalı bir çalışmamız olmadı. Türk doktorları sayesinde bunu da gerçekleştirdik. Bizim için büyük bir avantaj oldu'' diye konuştu.