Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

"Artık kanser hastalarımızı, Türkiye'ye göndereceğiz" - 18-02-2014


Pazar, 16 Şubat 2014

Erbil, Duhok ve Süleymaniye'deki kanser hastaları, tedavi için İstanbul'daki özel hastaneleri tercih ediyor. Iraklı hastaları, Türkiye'ye çeken ise kaliteli tedavi, cazip fiyatlar ve dil bilen personel olması

ERBİL - Türkiye'deki özel hastaneler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) kanser hastaları için umut oldu. Erbil, Duhok ve Süleymaniye'deki kanser hastaları, tedavi için İstanbul'daki özel hastaneleri tercih ediyor. Iraklı hastaları, Türkiye'ye çeken ise kaliteli tedavi, cazip fiyatlar ve dil bilen personel olması.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre IKBY'de 2012 yılında yaklaşık bin kişi kansere yakalanırken, 400'ü erkek, 250'si kadın toplam 650 kişi kanserden hayatını kaybetti. Bölgede kanser tedavi merkezlerinin yetersiz olması nedeniyle özellikle ışın tedavisi görmek isteyen hastalar, çareyi yurt dışına gitmekte buluyor. İmkanı olanlar Türkiye, Ürdün, İran ve Lübnan'da tedavi görüyor. Maddi durumu iyi olmayanlar için de IKBY Sağlık Bakanlığı devreye girdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halis Kadir, yaptığı açıklamada, kanser hastalarının tedavi şartlarının yetersiz olması nedeniyle yıllarca çaresizlik içerisinde kaldıklarını belirterek, "Bazı vatandaşlarımız, maddi imkansızlıklar nedeniyle adeta ölümü bekledi. Yurt dışına gidip de tedavi olamadı. Bakanlık olarak buna bir çözüm bulduk. Artık kanser hastalarımızı, Türkiye'ye göndereceğiz" dedi.

"Tercihimiz Türkiye"

Kadir, kanser tedavisi için yurt dışında nitelikli ve ucuz sağlık hizmeti arayışına girdiklerini, kalite, rekabet gücü, bölgeye yakınlığı ve tedavi ücretlerinin uygun olması nedeniyle tercihlerinin Türkiye olduğunu belirtti.

Hali hazırda Türkiye'den özel bir hastaneyle anlaştıklarını ifade eden Kadir, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı olarak kanser tedavisi arayışına girmiştik. Özel Türk hastanelerinden biri, bize onkoloji bölümünün kalitesini anlatan tanıtım broşürleri gönderdi. Tedavi koşulları ve ücretleri konusunda görüştük. Hastane şartlarının ve ücretlerinin makul olması neticesinde 1 Aralık 2013'te anlaşmaya vardık."

Uygun fiyata ışın tedavisi

Kadir, ışın tedavisi alması gereken ve maddi durumu iyi olmayan 20 kanser hastasını geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye'ye gönderdiklerini belirterek, "Hastaneye iki günlük ışın tedavisi için 4 bin 500 dolar, dört günlük tedavi için 5 bin 500 dolar, tahliller için 650 dolar ödenecek. Hastanede Soranice bilen tercüman bulunduruluyor. Giden hastalar, her fırsatta duydukları memnuniyeti dile getiriyor" diye konuştu.

Havayolu şirketleriyle de anlaştıklarını ifade eden Kadir, Türkiye'ye gönderilecek kanser hastalarının ve refakatçisinin uçak biletlerinin en düşük fiyattan kesilerek bakanlık tarafından karşılandığını aktardı.

Kadir, çeşitli kanser tedavileri konusunda çalışmalarına devam ettiklerini, başka Türk hastanelerinden gelecek yeni tekliflere açık olduklarını dile getirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde, 69 devlet hastanesi, 45 özel hastane ve 147 sağlık ocağı faaliyet gösteriyor. Süleymaniye ve Erbil'de olmak üzere iki ilaç fabrikası bulunuyor.