Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Suriye'den gelecek hastalıkların dünyaya yayılma ihtimali var - 30-12-2013


Cuma, 27 Aralık 2013

"Suriye'de vuku bulan bazı salgın hastalıkların Türkiye'ye gelme ve dünyaya yayılma ihtimali var. Bu ülkemizin ve dünya otoritelerinin önem vermesi gereken bir durum ve süratle aşılama çalışmalarının yapılması gerekiyor"

GAZİANTEP - Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Suriye'den gelen çocuk felci tehdidine karşı, "Suriye tarafında vuku bulan bazı salgın hastalıkların Türkiye'ye gelme ve dünyaya yayılma ihtimali var. Ülkemizin ve dünya otoritelerinin önem vermesi gereken bir durum ve süratle bu aşılama çalışmalarının yapılması gerekiyor" dedi.

Dalmaz, Gaziantep'te çocuk felci aşısı ile ilgili düzenlenen toplantının ardından, AA muhabirine açıklamada, acilen çocuk felci için aşısı yapılması gerektiği konusunu Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk etapta üzerine düşeni yerine getirerek, kamplarda ve şehir merkezinde yaşayan Suriyelilere her türlü aşılama çalışmalarını yaptığını ifade eden Dalmaz, şuana kadar yüzde 95 oranında fayda sağlandığını dile getirdi.


"Biz bu konuda da Suriye'deki birimlerle, uluslararası kuruluşlarla aşılama çalışmalarını koordine ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin temin ettiği aşılarla Suriye'nin iç taraflarında uluslararası kuruluşlarla aşılama çalışması başlatacağız"




Aşı uygulamasının Suriye içlerinde daha çok önem arz ettiğini belirten Dalmaz, "Suriye'de vuku bulan bazı salgın hastalıkların Türkiye'ye gelme ve dünyaya yayılma ihtimali var. Bu ülkemizin ve dünya otoritelerinin önem vermesi gereken bir durum ve süratle aşılama çalışmalarının yapılması gerekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de sadece rejimin kontrolü altındaki yerlere bu tür sağlık yardımları yapabileceğinden ve diğer yerlerde otorite olmadığı için maalesef biraz ihmal edildi" diye konuştu.

- Suriye'nin iç taraflarına aşılama çalışması

Dalmaz, sınırın öbür tarafında bulunan kamplarla Suriye'nin içlerine doğru enkaz altında yaşama savaşı veren insanların sağlıklı ortamda bulunmadıklarını anımsattı.

Bu konuda da Suriye'deki birimlerle, uluslararası kuruluşlarla aşılama çalışmalarını koordine ettiklerini dile getiren Dalmaz, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin temin ettiği aşılarla Suriye'nin iç taraflarında uluslararası kuruluşlarla aşılama çalışması başlatacağız. Bunu Türk Kızılayı eliyle insani yardım kapsamında her türlü tedbiri alıp, şartlara dikkat ederek uluslararası gözlemcilerinde denetiminde gerçekleştireceğiz. Düzenlediğimiz toplantıda uygulamanın nasıl olacağı, aşıların nereden teslim edileceği, nasıl teslim alınacağı, nasıl muhafaza edileceği ve ne şekilde yapılacağı hususlarını gözden geçirdik. Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde çalışma başlatılacak."

- Dünya kamuoyuna çağrı

Dalmaz, kızamıkta yaşanan bazı sıkıntıların çocuk felci aşısında yaşanmamasını temenni ederek, zamanında alınan tedbirlerle Suriye'deki insanların hayatının kurtarılabileceğini söyledi.

Suriye'de gerçekleştirilecek aşı uygulamasını, "silahların altında insanın kurtarılması gibi görüp öyle değerlendirdiklerine" işaret eden Dalmaz, "İnşallah dünya kamuoyu, dünya otoriteleri de bu konuya duyarlı olurlar. Türkiye'nin bu anlamda yaptığı çalışmaya destek verirler. Biz her türlü tedbiri aldık. Suriyelilerin bulunduğu şehir merkezlerinde ev ev, kapı kapı dolaşarak, hiçbir çocuk kalmayacak şekilde aşı yapıyoruz. Bu da Türkiye'nin konuya verdiği önemi gösteriyor" dedi.

Suriye'deki kampların ve ortamın hijyenik olmadığına dikkati çeken Dalmaz, bu bölgelerde biran evvel aşı çalışması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.