Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Polis sahte ilaç kullananları arıyor - 14-12-2013


 Kaynak:Vatan Gazetesi

Sahte kanser ilacı satan çete üyelerinden birinin de kanser olduğu ortaya çıktı. Polis çeteden ilaç alan 100 kişiyi arıyor. Bunların arasında ünlü bir sanatçı da var.

Piyasada bulunmayan kanser ilaçlarının sahteleriyle hastaları ölüme gönderen çeteye yönelik operasyonun ayrıntıları netleşmeye başladı. Polisin bir hastanenin onkoloji servisinde görevli bir doktorla bir hemşirenin şikayeti üzerine harekete geçtiği ortaya çıktı. Kullandıkları ilacın sahte olduğundan şüphelenen görevliler ilacı Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık ilacın sahte olduğunu tespit edince durumu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdi. İstanbul polisi de geçen mayıs çeteye yönelik çok yönlü takip başlattı. 

12 ara yakalama yapıldı

Liderliğini İ.H.Ç. isimli şahsın yaptığı çeteyi izlemeye alan polis, çete üyelerinin bu süre içinde kanser ilaçlarını hastalara satmasını önlemek için “Asayiş uygulaması” görünümünde 12 ara yakalama yaptığı da ortaya çıktı. Bu ara operasyonlarda hastalara ulaştırılmak istenen 561 kutu sahte kanser ilacı ve 6bin 507 ilaç kutusu ve şişeye el konuldu. Yapılan takipler sırasında, İstanbul Kartal’da bulunan bir devlet hastanesine 200 kutu sahte ilaç götüren çete lideri İ.H.Ç., asayiş uygulaması gibi gösterilen ara bir yakalamayla gözaltına alındı. Polise sahte evrak sunan çete lideri operasyon başarısızlığa uğramaması için serbest bırakıldı. 

Polis sahte ilaçların hastalara ulaşmaması için çete üyelerini kesintisiz takip etti. Yurtdışından sahte ilaç getiren şebeke kuryeleri de polisin takibinden kaçamadı, Azerbaycan’dan uçakla sahte ilaç getiren çete üyeleri Atatürk Havalimanı’nda yakalandı.

Polis operasyon başlamadan önce şebekenin özel bir hastane aracılığıyla 100 ayrı hastaya sahte kanser ilacı sattığını belirledi. Polis şimdi, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle birlikte bu hastalara ulaşarak durumlarını soruşturacak. 100 kişilik hasta arasında ünlü bir sanatçının da bulunduğu öğrenildi. Polis şimdi bu ünlü hastayı da müşteki olarak ifadeye çağıracak.

Polis, Azeri doktoru arıyor

Çetenin en büyük sahte ilaç tedarikçisi olan bir Azeri doktor da polis tarafından her yerde aranmaya başlandı. Ankara’da çete ile ilişkili olduğu belirlenen bir başka doktor da polis tarafından her yerde aranıyor.

EN FAZLA BEŞ YIL HAPİS

7 bin 124 kutu sahte ilaç ele geçti


Operasyonda 7 bin 174 kutu sahte kanser ilacı, 5 bin 261 etiket, 3 bin 426 prospektüs, 10 bin 844 adet boş ilaç kutusu ele geçirildi. İstanbul ve 9 ayrı ilde 121 ayrı noktaya yapılan operasyonlarda 60 kişi gözaltına alınmıştı. Polisteki sorgusu biten 60 kişiden 40’u adliyeye sevk edildi. Zanlılar hakkında kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde ilaç üreten ve satanlara bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasını öngören Türk Ceza Kanunu’nun 186 ve 187 maddeleri kapsamında işlem yapılıyor

Ağabeyi de kanser hastası

Yürütülen soruşturmada, sahte ilaç kaçakçığı yaptığı için gözaltına alınan N.T.’nin kısa bir süre önce ağabeyini kanserden kaybettiği, kendisini de kanser tedavisi gördüğü ortaya çıktı. N.T. yapılan aramalarda sahte ilaç bulunmadığı için tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

SGK’yı da çarpmışlar

ÇETE üyelerinin, hastane sorumlularından ölen kanserli hastalara ait ilaçları satın alıp tekrar sattıkları belirlendi. Bu şekilde 15 milyonluk vurgun yaptıkları tespit edilen çetenin yine kanserli hastalar adına yazdırılan reçeteleri ele geçirerek bu ilaçları da SGK üzerinden satın aldıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin bu ilaçların kutularına da sahte ilaç koyup sattığı tespit edildi. Çetenin bu şekilde SGK’yı da dolandırdığı belirtildi.

 

Mustafa U. ALTUNTAŞ