Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Mobil erken teşhis projesi Sağlık Bakanlığına örnek oldu - 13-08-2013


 Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce çalışmalarına başladıkları meme kanseri tarama projesinin ilk etabını bir süre önce tamamladıklarını söyledi.

Proje kapsamında Trabzon kırsalında yaşayan ve çeşitli nedenlerle doktora gidemeyen kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yaptıklarını belirten Baki, ''Uluslararası Sivil Toplum Destekleme ve Geliştirme Derneğinin de maddi katkısıyla tarama yapılacak aracı temin ettik. Bir ilaç firmasının desteğiyle aldığımız, mamografi sonuçlarının bilgisayara aktarılmasını sağlayan CR adlı cihazla Trabzon merkez köyleri ve ilçelerinde 2 bin 500 kadında tarama gerçekleştirdik'' dedi.

Baki, projeyle meme kanserini erken teşhis etmeyi amaçladıklarını ifade ederek, ''Meme kanseri dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türü ,bazı ülkelerde her 8 kadından 1'inde görülebiliyor. Erken teşhis ve tedaviyle kurtulma oranı yüzde 98, hatta yüzde yüzlere varabiliyor. Çok milimetrik, makro düzeyde mamografi cihazıyla bu kanser tespit edilebiliyor'' diye konuştu.

Meme kanserini erken aşamada tespit etmek amacıyla gezici ekiple kadınların ayaklarına gittiklerini vurgulayan Baki, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında taramadan geçirilen 2 bin 500 kadından 4'ünde kanser tespit etik. Erken teşhis sayesinde gerçekleştirilen ameliyatlarla hayatları kurtuldu. 230 kadında ise ileri takip gerektirecek lezyonlar saptandı ve bu kişiler takibe alındı. Mobil aracımızı talep üzerine yaptığımız protokolle Karaman, Balıkesir ve Çankırı'ya da gönderdik. Bu kentlerde de 3 bin 500'ü aşkın kadın taramadan geçirildi. Projeyi yürütürken Trabzon Sağlık Müdürlüğünden de destek aldık. Sağlık personeli olarak gönüllü doktor ve radyologlar aramıza katıldı. Birçok doktor arkadaşımız gönüllü olarak projede yer aldı. Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, ayrıca derneğimizin kurucularından olan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ve İçişleri Bakanlığı bize çok büyük katkılar sağladı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız ile hayırseverlerimiz de katkıda bulundu.''

-"Trabzon'da başlayan çalışma Türkiye'ye yayıldı"

Baki, mobil mamografi cihazıyla tarama çalışmalarının Hollanda ve Almanya'da gerçekleştirildiğini ancak Türkiye'de ilk kez dernek olarak kendilerinin uyguladığını belirterek, şunları söyledi:

"Dernek olarak böyle bir projeye öncülük ettik. Çalışma sayesinde kadınlarımız meme kanseri ve elle muayene konusunda bilgilendirilerek, farkındalık oluşturuldu. Ülkemizde yapılan ilk uygulama olduğu için başta önümüze çok engeller çıktı ama biz bunları aşarak projemizi başarıyla hayata geçirdik. Erken teşhisin önemi büyük olduğu için hemen hemen her gün bir il aracı bizden talep ediyor. Uygun durumlarla protokol yaparak aracı gönderiyoruz. Gösterilen ilgi bizi memnun ediyor. Memleketimizin tüm insanlarına bu hizmeti ulaştırmayı istiyoruz, bu bizim için çok önemli."

Gelinen süreçte Trabzon'da başlayan çalışmanın Türkiye'ye yayılmaya başladığını anlatan Baki, "Sağlık Bakanlığı, Trabzon'da 2 bin 500'ü aşkın kadında yaptığımız meme kanseri tarama çalışmasından yola çıkarak, mobil dijital mamografi cihazı bulunan 65 araçlarla ülke genelinde tarama çalışması gerçekleştirmek için proje yürütüyor. Projemizin örnek teşkil etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Biraz ondan, biraz bundan temin ettiğimiz yardımlarla hayalimizi gerçekleştirdik" dedi.

Baki, Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından kanser taramalarında yapılan çalışmalar dolayısıyla derneğe "2012 Kanser Taramalarında İşbirliği Ödülü" verildiğini belirterek, "Ödülümüzü, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun elinden aldım. Bu gurur verici bir durum. Ülkemize örnek olan bir projeyi hayata geçirmenin sevincini yaşıyorum" diye konuştu.

 

Kaynak: AA