Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Uzmanlar nasıl akademisyen olacak? - 04-03-2013


ANKARA-Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Devlet hastanelerindeki uzman doktorlarla ilgili olarak, onların da devlet hastanelerinin üniversitelerle müşterek yapacağı çalışmalarla kariyer yapma yolunu açacağız.” açıklaması yapmıştı.

Konu başta YÖK üyeleri olmak üzere tıp kökenli rektörler arasında 1aydan beri tartışılıyor. Medimagazin’e ulaşan bilgilere göre, yaklaşık bir ay önce İstanbul'da yapılan ve içlerinde Başbakan ve Sağlık Bakanına görüş bildiren akademisyenlerin de bulunduğu bir toplantıda, “uzmanlıkla doktoranın birbirinden ayrılması ve eğer akademik kariyere devam edilecekse ayrıca doktora yapılması” fikri öne çıktı.

Bilindiği gibi tıpta uzmanlık, zaten doktora derecesi yerine geçiyor ve hekim akademisyenler ayrıca bir doktora yapmıyor.

Üzerinde durulun plana göre, pratiğe dayalı bir eğitim olan tıpta uzmanlık eğitimi tezsiz yapılabilecek. Eğer akademik kariyer düşünülüyorsa, enstitü ya da üniversite bünyesinde tez yapılarak doktora alınabilecek. Her ikisini de yapmak isteyenlere ise sıfırdan doktora yapanlara göre, giriş, devam gibi konularda kolaylık gösterilebilecek.

Başbakan’ın Viyana’da yaptığı açıklamaların bu toplantıda çıkan sonuçların kendisine ulaştırılmasıyla birlikte şekillendiği ve bu konuda son kararın verilmek üzere olduğu izlenimini veriyor.
medimagazin