Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık çalışanlarının maaşlarının 3'te 1'i emekliliğe yansımıyor - 29-01-2013


Hastanelerde döner sermayelerin geç ve eksik yatırılmasının yanı sıra ek ödemelerin, sağlık çalışanlarının emekli maaşlarına da yansımadığına dikkat çeken Erözgün, "Örneğin, 4/1 derecedeki ebe ve hemşirenin net maaşı 1467 TL iken, ek ödemeyle bu rakam yaklaşık 2270 TL oluyor. Ancak emekliliğe, maaşın 3’te 1’ine denk gelen ek ödemeler yansımıyor. Diğer memurlarda olduğu gibi, sağlık çalışanların da döner sermayeleri emekliliğe yansıtılmalı, çalışanlar emeklilikte mağdur edilmemelidir" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “Sağlık çalışanlarının döner sermayeleri tamamen emekliliğine yansıtırsak, bu aktüeryal dengede çok ciddi problemler yaratır. Daha önce bu yönde bir adım attık, bir düzenleme yaptık ama tamamını yansıtmamızın imkânı olmadığı kanısındayım” sözlerini hatırlatan Erözgün, şöyle konuştu:

"Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sesleniyoruz; hakkımızı istiyoruz. Yurdun her köşesinde fedakârca görevlerini yerine getiren, hayat kurtaran sağlık çalışanlarının diğer memurlardan farklı muamele görmeleri adaletsiz bir yaklaşımdır. Sağlık çalışanları artık emekliliğe endişeyle değil, umutla bakmalıdır. Yoksulluk sınırının altında, açlık sınırına yakın bir ücretle hayatını devam ettirme mücadelesi veren kamu kesimi olan sağlık çalışanları, emekli olduklarında da gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybetmektedirler. Zaman kaybetmeden gerekli adımlar atılarak, çalışanlarının mağduriyetine bir an önce son verilmelidir."