Devlet ilaca 2013’te 15,6 milyar ayırdı - 01-12-2012
2012 yıl sonu itibarıyla ilaca 14 milyar 800 milyon lira ayıran devlet, bu rakamı 840 milyon lira artırmış oldu. Bütçe aşılmadığı için her sene ekim-kasım ayında SGK tarafından gerçekleştirilen ilaçtaki mecburi indirimler de bu yıl yapılmadı. Özellikle ilaç firmaları ile eczaneleri karşı karşıya getiren ve eczacıları milyonlarca lira stok zararına sokan kriz, önümüzdeki sene yaşanmayacak.
Yetkililer, 2013’te SGK, ilaç firmaları ve eczaneler arasında kavganın en az yaşanacağı yıl olacağı yorumlarını yapıyor. Türkiye 2010 yılından itibaren ilaç firmalarının talebiyle global bütçe uygulamasına geçti. Yapılan planlamada ilaca 2010’da 14 milyar 600 milyon, 2011’de 15 milyar 300 milyon ve 2012’de 16 milyar 660 milyon lira bütçe ayrıldı. Bu bütçenin açılması halinde iskontoların devreye sokulacağı ifade edildi. İlk iki yılda bir milyar liranın üzerinde bütçe aşımı gerçekleşince SGK sert tedbirleri devreye soktu. İlaç fiyatlarında yüzde 40’lara varan iskontolar yapıldı. İndirimlerin hayata geçilmesi için belli bir süre verilmediği için eczanelerde milyonlarca liralık stok zararı oluştu. İlaç firmaları da indirimlerden olumsuz etkilendi. Fakat 2011’in sonunda ve 2012’de alınan tedbirler ve indirimlerin yıl sonu geri dönüşü olumlu olunca ilaçta yeni bir döneme girildi. Hedefler tutunca ilaçta yeni indirim dalgası gelmedi. Ayrıca bütçe 2013 yılı için bir önceki yıl ortaya çıkan bütçeden daha fazla oldu. Çok büyük bir bütçe aşımı olmazsa önümüzdeki yıl da ilaç noktasında bir kriz yaşanmayacağı öngörülüyor.
İlaç firmaları ise yeni bütçeye olumlu yaklaşıyor. Fakat ilaç fiyatlarını belirlerken sabit kur fiyatının (1 Euro: 1.95 kuruş) kendilerini ciddi sıkıntıya soktuğunu aktarıyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin (AİFD) Başkanı Güldem Berkman, önlerindeki en büyük bariyerin öngörülemezlik ve sabit kur farkının olduğunu belirtiyor: “SGK’nın yüzde 41’lere ulaşan iskontolarını dışarıya bir şekilde anlatabiliyoruz. Fakat kur farkını biz dışarıya anlatmakta zorlanıyoruz. Bu noktada kur farkının düzeltilmesi gerekiyor. Bu artış yapılmazsa sıkıntılar devam edecek.” Berkman, bu düzenlemenin yapılması halinde önümüzdeki yıldan itibaren ilaç konusunda beyaz bir sayfa açılacağını ifade ederek, “Taraflar arasındaki yanlış anlaşılmaları düzelteceğiz.” diyor.