Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Cerrahpaşa'da Tam Günle Hocalar da Gitti, Ruhsat da! - 20-10-2012


Kaynak :Radikal

Türkiye ’nin en büyük tam teşekküllü hastanelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, ‘kalbini’ hastalara kapattı! Üniversitenin kalp ve karaciğer nakil ruhsatı Sağlık Bakanlığı’nca iptal edildi. Ruhsat iptalinin önünü açan ise Sağlık Bakanlığı’nın kalp nakli mevzuatına eklediği ‘yılda üç nakil zorunluluğu’ oldu. Kalp naklinin karaciğer ve böbrek nakline benzemediğini, bu nedenle de nakil sayısının çok yüksek olamayacağını belirten uzmanlar “Türkiye en önemli kalp nakli merkezini kaybetti” görüşünde. Tam Gün Yasası’ndan dolayı ayrılan hocaların da merkezin kapanmasında etkisi olduğu söylenirken, üniversite yönetimi ruhsatın yeniden verilmesini istiyor.

Sağlıksız bir şart

Cerrahpaşa’da kalp nakli merkezi yaklaşık iki buçuk yıl önce açıldı. Üç kalp naklinin yanı sıra, bir de aynı anda kalp ve böbrek nakli gerçekleştirildi. Ancak dokuz aydır bu bölümde koridorlar ıssız, artık nakil yapılamıyor. Sağlık Bakanlığı Genel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklama “Üniversitenin nakil sayısı, mevzuata uymadığı için kalp ve karaciger nakli ruhsatı iptal edildi” şeklinde. Yaklaşık bir yıldır kalp nakli yapamadıklarını belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Kalp Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Gökhan İpek, kalp gibi bir organın nakil mevzuatında sayı şartını doğru bulmuyor. “Çünkü kalp bulmak böbrek ya da karaciğer bulmak gibi değildir” diyen Prof. Dr. İpek, Radikal ’e şöyle konuştu:
“Hastaya bir böbrek ya da karaciğer parçasının naklini yapabilirsiniz. Ama kalp nakli çok hassas bir konu. Bazen hastaya bulunan kalp, aradığımız kriterlere uygun olmayan, enfeksiyonlu bir kalp olabiliyor. O zaman sırf nakil sayısını tutturmak ve ruhsatı kaybetmemek için hastaya bulunan kalbi takma baskısı doğar.”

Suni acil listesi

İpek, nakillerde bazı hastanelerin ‘suni acil sıralaması’ yarattığını da söyledi. Bakanlığın kalp organ bekleme listesine, kalp isteğinde bulunan bazı hastanelerin, hastanın durumu acil olmasa da acil ibaresiyle giriş yaptığını belirten Prof. Dr. İpek sıkıntıları şöyle anlattı:
“Yıllardır bu işi yapıyoruz, durumu acil olmayan bir hastayı acil statüsünde listeye yazmam. Yaratılan suni acil sıralama nedeniyle çıkan uygun kalp bu hastanelere yönlendiriliyor. Yılda beş vaka sayısına ulaşmamız için bize kalp vermeleri gerekir. Kalbi bakkaldan alamam ki. Sıkıntılarımızı Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne, Organ ve Doku Nakli Şube Müdürlüğü’ne bildirdik. Bakanlığa da yeni nakil ruhsatı için başvurduk. Ancak dokuz aydır kalp nakliyle ilgili bilim kurulu bir türlü toplanamadı. Yeni bilim kurulu ve Organ Nakli Koordinasyon Başkanlığı’nın bu haksız durumu düzelteceği inancındayız.” Prof. Dr. İpek, kalp nakli bekleyen yedi-sekiz hastaları olduğunu da belirtti.

Çapa’da da bazı bölümler kapandı

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne göre, Cerrahpaşa’yı nakil ruhsat iptaline götüren nedenler şöyle:
“Kalp ve karaciğer nakli merkezlerinin kapanmasının nedeni Tam Gün Yasası sebebiyle öğretim görevlilerinin bir bölümünün ayrılmasının yanı sıra, nakil için başvuran hasta sayısının da yeterli olmaması. Üniversite olarak hastane mekânlarının yeniden yapılandırılması sebebiyle kimi hastalar özel hastaneleri tercih ediyor. Tam Gün Yasası’nın ardından hocaların bir kısmının muayenehaneyi seçmesi, bir kısmının yıllık izne ayrılması, bir kısmının da emekli olması sebebiyle, Çapa Tıp Fakültesi’nde de bazı bölümlerde hocasızlık sıkıntısı yaşanıyor. Kısa bir süre önce Çapa’da Nefroloji ve Endokrin bölümleri de öğretim görevlisi yokluğundan kapandı.”