Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Hastalara ilaç çocuklara kitap - 18-06-2012


Kaynak:Hürriyet

HALİL Başar Savacı, İzmir Bornova 20 No’lu Çamdibi-2 Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli bir aile hekimi. Ama alışılmışın dışında bir portre çiziyor. Dr. Savacı, hasta-doktor ilişkisini daha güçlü temellere oturmak için birbirinden önemli çalışmalara imza atıyor. 2007’de aile hekimliği uygulamasıyla birlikte sağlık ocağında göreve başlayan Dr. Halil Başar Savacı, Çamdibi’ndeki çocukların kitap okuma alışkanlığını artırmak için odasının bir bölümünü kütüphaneye çevirdi. Kurduğu Savacı Çamdibi Aile Kitaplığı (SAÇAK) ile bugün 400 üyeye ulaştı. Dr. Savacı, çocukların sadece kitap okuması için çaba sarf etmiyor, onları sinemaya ve tiyatroya götürüyor, tenis öğrenmelerini de sağlıyor.

Hasta-doktor ilişkisinde kötü örneklerin olduğu bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Dr. Halil Başar Savacı, “Ben, hasta-doktor ilişkisinde daha uzun vadeli sonuçlar alabileceğim yöntemleri tercih ediyorum. Böylece, hastayı sadece biyolojik anlamda değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal yönüyle de tanıma şansım oluyor. Bu yaklaşımla ilk başta 27 hastamı sinemaya götürdüm. Daha sonra, yaklaşık 70 hastayla Alaaddin Müzikali’ne gittik. Çocuklar ilk kez bir tiyatro oyunu izlemiş oldu. Bir diğer girişimim ise çocukların futbol ve basketbol gibi popüler sporların yanında tenisi öğrenmesi oldu. Kültürpark Tenis Kulübü ile görüştüm ve çocukların ücretsiz kurs almasını sağladım” diyor.

Özeti çıkarılmıyor

2008’de ise kütüphane fikrinin ortaya çıktığını ve ‘Savacı Çamdibi Aile Kitaplığı’nı (SAÇAK) kurduğunu aktaran Dr. Savacı, çocukların kitap okuma alışkanlığını artırmak için böyle bir yöntem seçtiğini dile getirdi. Bugün 400 üyeye olaşan SAÇAK’ın kurucusu Dr. Halil Başar Savacı, ilginç bir tespitte bulunuyor. Dr. Savacı, “Öğretmenler, çocuklardan çok sayıda kitap okumasını istiyor. Daha sonra da bu kitaplardan sınav yapıyor, özet istiyor. Bununla ilgili ilginç bir anım var. Bir gün bir çocuk kitap almak için geldi ve ‘Kitap alacağım ama özet çıkarmayacağım değil mi?’ diye sordu. Yanıtım ‘Hayır’ oldu. Çocuk, onu bir baskı gibi algılıyor. Biz burada çocukların tamamen kendi iradeleriyle bir şey yapmasını önünün açıyoruz. 3 yaşında muayene olmaya gelen çocuk, korkuyor ve ağlıyor. Ben onunla kitap kanalıyla iletişim kuruyorum” diye konuşuyor.

HASTA GİBİ SIRA BEKLİYORLAR

Kitap almak isteyen çocukların hastalar gibi sıra beklediğini anlatan Dr. Savacı, kütüphane konusunda çok olumlu geri dönüşler aldığını dile getirdi. Dr. Savacı, “Bazen başka yerdeki hastalar, ‘Siz kitap veriyorsunuz ama bizim aile hekimiz bunu yapmıyor’ diyor. Benim yaptığım tamamen gönüllük esasına dayalı bir şey. Ama birkaç aile hekiminin de bu yönde girişimleri var. Bir yerde model oluyor” ifadesini kullandı.

SIRADA SATRANÇ KURSU VAR

Çocuklara yönelik hedefleri arasında satranç kursunun da yer aldığını kaydeden Dr. Savacı, “Sokak satrancı şeklide bir çalışma olsun istiyorum. Ama bunu benim tek başıma yapmam mümkün değil. Bununla ilgili her türlü desteğe açığım” diye konuştu.

60’LIK HASTA OKUMAYI SÖKTÜ

Üyelerinin çoğunun çocuk olduğunu belirten Dr. Savacı, arada yetişkinlerin de kitap aldığını aktararak, “60 yaşında bir hastam, okuma yazma bilmediğini söyledi ve okumayı sökmek için kitap istedi. Ben de okumayı öğrenebileceği kitaplar verdim” dedi.

TİYATRO GRUBU DA KURDU

Aile hekimleri olarak bir tiyatro grubu oluşturduklarını ifade eden Dr. Savacı, “Tamamen amatörlerden oluşan bir grup. Şu ana kadar ikioyun sahneledik. Buraya da yine hastalarımızı davet ettik. Şimdi de üçüncüsünü sahneye koyacağız. 21 Haziran’da Shakespeare’in Yanlışlıklar Komedyası’nı Gaziemir Rota Koleji’nde sunacağız” dedi.