Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık Bakanlığı'na 'Harvard' modeli - 08-06-2012


Kaynak:Haber7.com

Bakanlıkta dinlemenin yanında konuşmanın da teşvik edileceği, karşılıklı iletişimin bulunduğu bir sistem kurmayı arzu ettiğini ifade eden Bakan Akdağ, herkesin interaktif bir iletişim halinde olduğu bir modeli hedeflediklerini söyledi.

Toplantıda Harvard farkını yakından görme imkânı bulduğunu kaydeden Akdağ, "Buraya Harvard'dan 10 tane hoca katıldı. Onlardaki en önemli fark, yılların hocalarının öğretirken öğrenmeye de açık ve hazır olmaları. Biz geçtiğimiz yıl bakanlığın yapısını değiştiren kanunu geçirmiştik. Kasım ayına kadar yeni idari yapı yürürlüğe girecek. Bu çerçevede Türkiye'den 2-3 kişiyi buraya gönderip inceleme yapmalarını, Harvard'dan da hocaları Türkiye'ye davet edip tecrübelerini aktarmalarını isteyeceğiz." diye konuştu.

Sosyal güvence bakımından ABD'den ileriyiz

Türkiye'de sağlık sistemindeki dönüşüm ile kaynakların daha verimli kullanılır hale geldiğini aktaran Akdağ, "ABD başta olmak üzere birçok ülkede sadece parası olanlara sağlık sunuluyor. Sosyal güvence açısından Türkiye, ABD başta olmak üzere birçok ülkeden ileride." dedi. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde bile sağlığın finansmanı sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'de verimli ve sürdürülebilir bir yapı kurduklarını vurgulayan Akdağ, Türkiye'de kişi başına 550 dolar, ABD'de ise 8.000 dolar harcandığına işaret ederek, "Biz bu kadar para harcasak sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın hastalarına bakarız." dedi.  

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Boston'daki temasları sırasında şehirdeki Türk Kültür Merkezi'nde çevredeki üniversitelerde sağlık alanında çalışma yapan 50 kadar bilim adamı ve doktor ile bir araya geldi. Yurtdışında yaşayan Türk bilim adamlarının belli bir zamandan sonra ülkesine dönerek tecrübelerini aktarması gerektiğini ifade eden Akdağ, "Buraları tamamen bırakalım demiyorum ama burada kazanılan bilgilerin ülkemize gelmesinde büyük kazanç var." dedi.