Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Kan tahlilleri için Hastaneler Birliği şimdiden kuruldu - 04-05-2012


Kaynak:CNN

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği Yasası'nı hayata geçirme çalışmalarını yürütüyor. Ancak İstanbul'da kan tahlilleri için Hastaneler Birliği şimdiden  kuruldu  bile. İstanbul'da her gün 60 kurye elemanı, 880 aile hekimi merkezinden topladığı 30 bin numuneyi, laboratuarlara taşıyor. Kanların tahlili için 4 büyük laboratuar kullanılırken hastalar sosyal güvencesi olsun olmasın fark ücreti ödemeden sonuçları 1 günde alıyorlar.

Kan tahlili için sıraya gir, fark ücreti öde, sonuçlar için 3-5 gün bekle... Artık bu tablo değişiyor. İstanbullular için kan tahlili yaptırmak çok daha kolay.

Tıbbi laboratuvar  hizmetleri  belirli merkezlerde toplandı. Şimdi, 880 aile sağlığı merkezinden her gün 60 kurye elemanı, aile hekimliği merkezlerinden topladığı 30 bin numuneyi laboratuvarlara taşıyor.

Tahliller için Avrupa Yakası'nda; Büyükçekmece Devlet Hastanesi ve Beşiktaş Sait Çiftçi Hastanesi, Anadolu yakasında da Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Maltepe'deki İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin laboratuvar merkezleri kullanılıyor.

4 aydır işleyen bu sistemle, laboratuvar maliyetleri üçte bir oranında azalırken, hastalar da 1 günde tahlil sonuçlarını alabiliyor.

Aile hekimlerinin uyguladığı 43 kalem test için hastalar fark ücreti ödemediği gibi, taksi veya dolmuşla başka bir hastaneye gitme derdinden de kurtulmuş oluyor.