Türkiye’de psikolojik tacizin (mobbing) en çok yaşandığı kurumlar Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı oldu...
Mobbingle Mücadele Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de en çok Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda mobbing yaşanıyor. İkinci sırada ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve okullar geliyor. Araştırmada hemşirelerin yüzde 85’inin, öğretmenlerin de yüzde 75’inin iş yaşantısında en az bir kez mobbingle karşılaştığı ortaya çıktı.
ÇALIŞMA BİÇİMİ OLMUŞ
Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ının mobbing mağduru olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Hüseyin Gün, “Mobbing birçok işyerinde çalışma biçimi haline gelmiş” diye konuştu. Mobbingle Mücadele Derneği’ni 2010 yılında kurduklarını ve işyerinde mobbinge uğradığını belirtenlere yol göstermeye çalıştıklarını anlatan başkan Hüseyin Gün başvuranlardan internette yayınladıkları formudoldurmalarını istediklerini söyledi. Formda kişilere sorular yönelterek ne tür bir baskıyla karşı karşıya kaldıklarını anlamaya çalıştıklarını belirten Gün, “Karşılaştıkları psikolojik baskı sonucunda ne yapacaklarını bilemedikleri için bize başvuruyorlar. Bugüne kadar bu formlardan 21 bin tane dolduruldu. Başvuruların büyük çoğunluğu 25-45 yaş aralığındaki kişilerden ve yüzde 60’ı da kadınlardan oluşuyor. Yöneticilerinden mobbing gördüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 70” diye konuştu.
ÖZELDEKİLER KORKUYOR
Yaptıkları bir çalışma sonucu en çok hemşirelerin mobbinge maruz olduğunu anlatan Hüseyin Gün, “Hemşirelerin yüzde 85’i hayatlarında en az birkez mobbinge maruz kaldığını söylüyor.Aynı şekilde öğretmenlerinde yüzde 75’i mobbing mağduru.Gelen şikayetlerin çok büyük bölümü kamu kurumu çalışanlarından.Bu özel sektörde mobbing olmadığı anlamına gelmiyor.Özel sektörde insanlar işini kaybetmekten ve referansının kirlenmesinden korktuğu için tepkisiz kalıyor” dedi.
‘ALO 170’i en çok erkekler aradı
İşyerlerinde mobbingin önlenmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan ‘’Alo 170’’ hattına, bir yılda 2 bin 865 başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 47’si kadınlar, yüzde 53’ü erkekler tarafından yapıldı.