Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık Bakanlığı'ndan Organ Bağışı Atağı - 09-04-2012


Kaynak:haberler.com

Bursa'da düzenlenen 'Organ Temininde Yeni Adımlar: Yoğun Bakım Eğitimleri'ne katılan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Bölüm Koordinatörü Uzman Dr. Arif Kapuağası, yaklaşık 6 bin yoğun bakım yatağı bulunan Türkiye'de, 4.6 olan organ bağışı oranını milyon başına 10'a çıkarmak istediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 bölgede düzenlenen toplantıların sonuncusu Bursa'da gerçekleşti. Bursa, Balıkesir, Düzce, Çanakkale, Yalova ve Bilecik'te bulunan kamu ve özel hastanelerin başhekimi, nöroloji, beyin cerrahi, anestezi ve kardiyoloji doktorlarının katıldığı toplantı Çelik Palas'ta gerçekleşti. Eğitimler hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Bölüm Koordinatörü Uzman Dr. Arif Kapuağası, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan daha fazla donör elde etmek için 3 bin 500 hastane yetkilileri ve doktoru eğitimden geçirdiklerini söyledi. Türkiye'de 5 binin üzerinde yoğun bakım ventilatör yatağı bulunduğunu, amaçlarının kadavradan donör sayısını arttırmak olduğunu ifade eden Dr. Kapuağası, şöyle konuştu:

"Bu da beyin ölümü sayısı ile paralel artacaktır. Geçen yıl bin 350 beyin ölümü gerçekleşti. Bunun yüzde 25'i kadavraya döndü. Hedefimiz; bu oranı 3 yılda 3 binlere çıkartmak ve bunun yüzde 30'unu kadavra donöre çevirmek. Bu sayede 1000 civarında donör temin etmiş olacağız. Her donörden 2 böbrek elde ettiğimizde Türkiye'de bekleyen 17 bin 500 böbrek hastasının büyük kısmını sağlığına kavuşturmuş olacağız. Bu insanların 4'te 1'ininbirinin 1 yıl içinde ölüm riski var. Karaciğerde yaklaşık 1700 hasta nakil bekliyor. Ardından kalp nakli geliyor. Geçtiğimiz yıl 93 kalp nakli gerçekleşti."

"ORGAN BAĞIŞINI MİLYON NÜFUS BAŞINA 10'A ÇIKARTMAK İSTİYORUZ"

Türkiye'de organ bağışının milyon nüfus başına 3.2'den 4.6'ya yükseldiğini dile getiren Dr. Kapuağası, bunu milyon nüfus başına 10'a çıkartmayı hedeflediklerini anlattı. Sağlık Hizmetleri Bölüm Koordinatörü Uzman Dr. Arif Kapuağası, şöyle dedi:

"Uzun vadeli hedefimiz ise; milyon nüfus başına 14'lere çıkartmak. Çok fazla beyin ölümü teşhisi koyabilecek potansiyelimiz varken canlıdan nakle ağırlık vermek istemiyoruz. Amacımız; beyin ölümü sayısını arttırarak bunu da kadavraya ve donöre çevirmek. Bizim organ nakli sayımız 3 bin 500 civarında. En fazla böbrek nakli yapıyoruz. Dünya standartlarında nakiller gerçekleştiriyoruz. Böbrek naklinde başarı dünyada yüzde 92-94' lerde bizde yüzde 97."

Türkiye'de birçok naklin başarı ile gerçekleştiğini vurgulayan Dr. Kapuağası, son günlerde yapılan, yüz, kol, bacak ve el nakillerinin başarısının da artarak devam edeceğini ifade etti. Dünyada en çok naklin ABD'de yapıldığını hatırlatan Dr. Kapuağası, ardından Hollanda ve Türkiye'nin geldiğini kaydetti. Türkiye'nin uluslararası arenada söz sahibi haline geldiğini aktaran Dr. Kapuağası, geçen yıla oranla yüzde 30 artan kadavra donör sayısının artması için halkın daha da duyarlı olmasını istedi. - Bursa / Merkez