Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Kan Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çetiner: -''Multipl Miyelom hastalarında 3-6 yıllık sağ kalım süresi genç hastalarda 14 yıla kadar uzadı'' - 21-01-2012


Kaynak: Medimagazin

Kan Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çetiner, hematolojinin en hızlı ilerleme kaydettiği alan olan Multipl Miyelom (kemik iliği kanseri) alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, ''Multipl Miyelom hastalarında 3-6 yıllık sağ kalım süresi genç hastalarda 14 yıla kadar uzadı'' dedi.

Amerikan Hematoloji Derneği'nin düzenlediği ve yarın Swissotel The Bosphorus'da gerçekleştirilecek ''Hematolojide Yeni Eğilimler'' sempozyumu öncesinde AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Çetiner, günümüzde kanser tedavisinin rotasının değiştiğini kaydetti.

Çetiner, ''Eskiden biz klasik kemoterapilere bel bağlıyorduk. Artık bunlar yerini 'Akıllı Moleküller'e bıraktı. Bunlar aslında tümör hücresini tanıyan, seçen ve bu hücrelere uygun geliştirilmiş ve normal dokulara zarar vermeden tümör hücresini hedef alan ilaçlardır'' dedi.

Eski yöntemlerde doktorların herkese bir konfeksiyoncu gibi aynı elbiseyi dikmeye çalıştıklarını kaydeden Çetiner, ''Artık terzi gibi herkese ayrı uygulama yapıyoruz. Her bireyin kanser tedavisinde kendine has özellikleri var. Genetik göstergeler, tümör hücrelerin gelişiminde ortaya çıktıkça her hasta için ayrı tedavi modeli geliştirmemiz gerektiği de ortaya çıktı'' şeklinde konuştu.
    
     -''Kanser tedavisinde hasta-doktor birlikte hareket etmeli''-
    
     Çetiner, kanser tedavisinde doktorların herkese aynı şekilde yaklaşması sonucunda bilgi alışverişi ve hasta takibinde eksik noktalar oluştuğunu ifade ederek, ''Şimdi seçenekler o kadar arttı ki artık her kararı hasta ve ailesiyle ortaklaşa vermek gerekiyor. Çünkü tedavi sürecinde hastanın yaşadıkları farklı olabilir. İlaç ya da tedaviden etkilenmesi farklı olan hastaya doktorun yaklaşımı da farklı olmalıdır. Bu birebir iletişim sürecini gerektiriyor'' şeklinde konuştu.
    
     -Multipl Miyelom kronik bir hastalık haline geliyor-
    
     Hematolojinin en önemli alanlarından biri olan Multipl Miyelom konusunda önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Çetiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Hastalık artık kronik hale geldi. Hayatta kalım sürelerinde ciddi artış var. Multipl Miyelom hastalarında 3-6 yıllık sağ kalım süresi genç hastalarda 14 yıla kadar uzadı. Çünkü miyelom yeni ilaçların en çok kullanıldığı ve denendiği alanlardan birisidir. Miyelomla Yaşam Organizasyonu sayesinde bilinçlendirme çalışmaları sivil bir inisiyatif olarak devam ediyor. Amacımız bu hastalığın sadece hastalar ve yakınları değil hekimler arasında da bilinmesini sağlamak ve bilinci arttırmak. Biz rotayı daha ileriye çekeceğiz.''
    
     -''Kanseri genetik yönetiyor''-
    
     Çetiner, genetik göstergeler üzerinde yapılan araştırmaların sonucunda önemli veriler elde ettiklerin belirterek, şöyle devam etti:
     ''Bir kişiye verdiğiniz bir ilaç başka bir kişide etki etmiyor. Bunu biliyorduk ama şimdi sebeplerini anlamaya başladık. Aslında kanseri genetik yönetiyor. Yani genetik yapımızda doğduktan sonra ortaya çıkan anormallikler ve bu anormalliklerin niteliği kanseri belirliyor.''
     Bu arada sempozyumda, hematoloji alanında uzman yerli ve yabancı bilim insanlarınca, Bening Hematoloji, Akut Lösemi, Miyelodisplastik Sendromlar, İndolent Lenfomalar gibi konular ele alınacak.