Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesini arayarak öğretim üyeleriyle bir toplantı yapılmasını talep etti. Yılbaşı öncesinde yapılan görüşmeye Ankara, İstanbul ve İzmir’deki bazı tıp fakülteleri öğretim üyelerinden oluşan bir heyet katıldı. Yaklaşık 5.5 saat süren toplantıda görüşler, talepler ve eleştiriler Bakan’a iletildi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sunuldu.
Toplantıda Hükümetin uyguladığı politikaların, eğitim ve araştırmaya; dolayısıyla da sağlık alanına yönelik yarattığı olumsuz etkilerden bahsedildi. Bakanın bazı konulardaki eleştirileri haklı bulduğu, ancak performans uygulamasından vazgeçilemeyeceğini dile getirdiği öğrenildi.
Toplantıda bulunan ve gazetemizle değerlendirmelerini paylaşan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan, üniversitelerde eğitim ve araştırmanın esas alınması gerektiğinin altını çizdi. Tıp fakültelerinde son yıllarda asistan sayısında önemli bir düşüşün olduğunu belirten Akhan, yeni açılan ve öğretim üyesi bulunmayan fakültelere asistan verildiğini, büyük fakültelerde ise asistan kalmadığını vurguladı. Akhan, bunu Bakan’a aktardıklarını, Bakan’ın ise bu konuyu dikkate alacağına yönelik izlenim uyandırdığını ifade etti.
İYİ HEKİMLİK İYİ EĞİTİM
Bakana iletilen ortak metinde ise, tıp fakültelerinde hizmet, eğitim ve araştırma alanlarında yaşanan sorunlar ve talepler yer alıyor. “Tıp fakülteleri öğretim üyelerinin nitelikli tıp eğitimi, mesleki bağımsızlık, iyi hekimlik, iş güvencesi, gelir güvencesi ve can güvencesi için görüş ve talepleri” başlığı ile sunulan metinde, “Sağlık Bakanlığı’nın tüm yetkileri elinde topladığı son yasal düzenlemeler, öğretim üyeleri de dahil olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını mutsuz edecek, hastalarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimini engelleyecek şekilde sağlık sisteminde ciddi sorunlar oluşturduğu kanısındayız” denildi.
Tıp eğitiminin giderek gerilediğinin vurgulandığı metinde, kurumsallaşmış fakültelere gerekli altyapı desteğinin verilmesi, yeni açılan ve alt yapısı olmayan fakültelerin eğitim verme yetkisinin kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Performans sisteminin eğitimde uyumu ortadan kaldırdığı, hastalara yeteri kadar zaman ayrılmasını engellediği vurgulanan metinde, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesi şu sözlerle eleştiriliyor: “Öncelikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumları ile tıp fakültelerinin işlevlerinin birbirinden farklı olduğu kabul edilmelidir. Tıp fakültelerinin temel görevinin eğitim ve araştırma olduğu dikkate alınmadan ve üniversitelerin bilimsel ve idari özerkliği göz ardı edilerek yapılacak uygulamaları sakıncalı buluyoruz