Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

2015'te sağlık alanında yapılacak 7 dev proje - 05-01-2015


 Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Eyüp Gümüş, önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak kemik iliği ve kordon kanı bankasının 2015'e damgasını vuracağını söyledi. Gümüş, 2015'in sağlıkta dönüşümün taçlandırılacağı yıl olduğunu açıkladı. İşte Prof. Gümüş'ün bahsettiği 7 proje:


1- TOPLAM 250 BİN BİSİKLET
Obezite ile mücadele kapsamında sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam desteklenecek. Bakanlık belediyelere yaptıkları her kilometre bisiklet yolu için 1 bisiklet, toplam 250 bin bisiklet dağıtacak. Tuzu, şekeri azaltma kampanyaları devam edecek. Hazır gıdalarda trans yağların oranı azaltılacak. Tam buğday ekmeği yaygınlaştırılacak.

2- KORDON KANI BANKASI
Yıllardır tasarlanan TÜRKÖK projesi 2015'te hayata geçecek. Devletin kuracağı, Kemik iliği ve kordon kanı bankasıyla artık başta kan kanserleri olmak üzere birçok kanser hastası yurtdışında uygun donör aramayacak. Kurulacak banka Türkiye ile birlikte tüm Türki devletler ve Ortadoğu devletlerini de kapsayacak.

3- KENDİ AŞIMIZI ÜRETECEĞİZ
Sağlıkta kullanılan ithal ilaç, kan ürünleri ve aşıların Türkiye'de üretimine başlanacak. Dünyanın alanında en gelişmiş firmalarına 7 yıl alım garantisi karşılığında yerli ortak ve Türkiye'de üretim şartı getirildi. İhaleler 2015'te başlayacak. Böylelikle Türkiye her yıl kan plazmalarından yapılan ilaçlara ödediği 500 milyon doları yurtdışına göndermeyecek. Türkiye bütçesinden geçen yıl 4 milyar dolar ithal ilaç harcaması yaptı. Yeni projeyle 7 yıl içinde yüzde 50'sinin yerli üretime dönüşmesi bekleniyor.

4- KANSERİN ÇARESİNİ ARAYACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde ilk 6 ay içerisinde açılacak olan Kanser Araştırma Enstitüsü ile kanserin çaresini Türk bilim insanları arayacak. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde var olan Kanser Klinikleri Türkiye'de kurulacak.

5- HER HASTANEYE KALİTE BELGESİ
Türkiye'deki tüm özel, üniversite ve devlet hastaneleri ile tüm sağlık merkezleri ayrı ayrı kalite standardından geçirilecek. Standartlara uyan hastanelere akreditasyon sertifikası verilecek. Uymayanlar ise kamuoyu ile paylaşılacak.

6- 17 ŞEHİR HASTANESİ AÇILACAK
Türkiye'nin hayal projesi olarak bilinen Şehir Hastaneleri'nin ihaleleri tamamlandı ve imzaları atıldı. Bilkent Şehir Hastanesi'nin açılışı 2016 başında yapılacak. Ayrıca 17 şehir hastanesinin ise inşaat alanının bir yıl içinde bitmesi bekleniyor.

7- 81 İLDE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
Aile Sağlığı Merkezleri yeni baştan dizayn edilecek. İlk 6 ay içerisinde 81 ilde örnek Aile Sağlığı Merkezi binaları yapılacak.