Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

İlaç sektöründeki yerli yatırımcılara destek Sağlık Bakanlığının gündeminde - 18-08-2014


Tesisin tamamını gezen ve yönetimden bilgi alan Bakan Müezzinoğlu çıkışta şunları söyledi: “Ülkemize böylesine donanımlı bir yatırımın yapılması bizi gururlandırdı. Firmanızın heyecanını ve vizyonunu tebrik ediyorum. Bizde bakanlık olarak yerli yatırımcılarımıza destek olma konusunda bir takım değerlendirmeler yapıyoruz.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Pharmactive’ i ziyaret ederek sektördeki yerini bilmek ve sıkıntılarını dinlemek için Türkiye’ nin yüzde yüz yerli ilaç üretim üssünü yakından tanıma fırsatı buldu. Çerkezköy’ de bulunan fabrikaya ziyaret süresince Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Ekrem Atbakan, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ile İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Güven Artıran Bakan Müezzinoğlu’ na eşlik etti.

İnşaat, enerji, perakende sektöründe fark yaratan çalışmalara imza atan Saya Grup, uzun yıllar ilaç dağıtımı sektöründe edindiği tecrübesini şimdi de Pharmactive ile ilaç üretimine taşıdı. 120 milyon dolarlık yatırıma sahip Çerkezköy’deki fabrikası ile 40 bin m² kapalı alana sahip ilk etabı tamamlanan Pharmactive, “Ne mutlu bir derde derman olana” mottosu ile 5 yıl içinde Türkiye’deki ilaç üreticisi firmaları arasında ilk 5’e girmeyi hedefliyor. Tüm etaplar tamamlandığında, toplam yatırım maliyeti 200 milyon Dolar olacak. Pharmactive’in en büyük hedefi ise; Amerika’ da kendi satış pazarlama ekibiyle faaliyetlerini gerçekleştirecek ilk türk firması olmak ve kanser, biyoteknoloji, Hormon, İnhaller ürünleri gibi katma değeri yüksek ilaçları Türkiye’de kendi bünyelerinde geliştirmek, üretmek ve satışını gerçekleştirmek.


Saya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrezzak Sancak; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Pharmactive üretim tesisini gezerken firma hedeflerinin önemini vurgulayarak; ”Önümüzdeki yıllarda da fabrikamızın hizmetteki başarımızı sürdürmek istiyoruz. Öncelikli hedeflerimizden biri de başarımızı arkamıza alarak bir ilk olacak kendi satış pazarlama ekibimizle Amerika’ ya ihracat yapmak.”dedi.


PHARMACTİVE’İN HEDEFİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK İLAÇLARIN TÜRKİYE’DE ÜRETİLMESİ
Pharmactive Genel Müdürü Köksal Ülgen sektörde iddialı olduklarını belirterek, Ar- Ge yatırımlarıyla Türkiye’de birçok ilke imza atmayı amaçladıklarını söyledi. Şu an için yıllık 330 milyon kutu üretim kapasitesine sahip olan tesiste üretilecek ilaçların, ABD ve Avrupa Ülkeleri dahil olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlara ihracat planladıklarını kaydeden Ülgen “Türkiye’ de ihracatı stratejik gören yerli bir firma olarak orta vadedeki hedeflerimizden biri Amerika’ da 50 ila 100 milyon dolarlık satışlara ulaşmak. Özellikle yabancı şirketlerin Türkiye’yi üretim üssü seçmeleri için bir neden daha yarattık. İhracat ile ilgili projelerimize destek diliyoruz” diye konuştu.


Pharmactive gastroenterolojiden, göğüs hastalıklarına, kardiyolojiden, psikiyatriye kadar çeşitli hekim gruplarına hizmet edecek olan geniş yelpazedeki ürünleri kendi tesisinde üretmektedir. Ülke genelinde 11 bölgedeki temsilcilikleri, 350 Tıbbi Tanıtım Temsilcisi ve toplam 700 kişilik kadrosuyla Türk Tıbbına hizmet veren Pharmactive, tüm etapları tamamlandığında 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak.