Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Dört hastalık bir ameliyat - 17-07-2014


 Kısa bir zaman öncesinde gerçekleştirilen ameliyat ise Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Çarpıntı, nefes darlığı  olan ve kısa mesafeleri bile yürüyemeyen 49 yaşındaki Emrullah Arkas’ın  kalbinde dört ayrı hastalık tespit edildi. Kamu Hastaneleri Birliği, Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof.Dr. İhsan Bakır,  robotik cerrahi  ile hastanın göğüs kafesini açmadan , çok küçük birkaç kesi ile bu dört önemli hastalığın ameliyatını gerçekleştirdiklerini kaydediyor. Hastamıza robotik açık kalp cerrahisi yöntemi ile sağ göğüs kafesinden yaptığımız 4 cm’lik ufak bir kesi ile mitral kapak değişimi gerçekleştirdik. Bununla birlikte hastamızda bulunan ritim problemini yakma yöntemi  (ablasyon) ile  giderdik ve genişlemiş bulunan sol kulakçığı küçültme işlemini uyguladık. Aynı seansta yine robot yardımı ile sol kulakçık apendiksi dediğimiz boşluğu da kapattık.

Prof. Dr. İhsan Bakır, bu ameliyatın ilk kez Mehmet Akif Ersoy, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Biz normalde iman tahtasını keserek yaptığımız ameliyatlarda kalp kapağını korumayı öncelik ediniriz ve ritim problemlerine de mutlaka müdahale ederiz. Hastalarımızı ameliyattan normal sinüs ritminde çıkararak evine göndermeyi amaçlarız. Bunun nedeni hastalarımızı ömür boyu kullanacağı kan sulandırıcı ilaçlardan kurtarmak ve gelişebilecek kan pıhtılarına karşıda felç gelişmesinin önüne geçmektir. Türkiye'de henüz kapak tamiri bırakın Robot'u normal olarak yani iman tahtasını açarak bile çok az oranda gerçekleştirilmektedir.

Robotla yaptığımız mitral kapak ameliyatlarında da aynı strateji ile hareket ediyoruz ve kapakları koruyoruz ve kendi dokusunu yerinde bırakarak terzi gibi tamir ediyoruz. Ancak bu hastamızda tamir mümkün olmadığı için kapağı robot yardımı ile mekanik kapak takarak değiştirdik. Ayrıca sol kulakçık aşırı büyüdüğü için bu odacığı da robotla küçülttük. Sol kulakçık apendiksi  dediğimiz kısmı da kapatarak sol kulakçıkta bir rekonstrüksiyon işlemi uygulamış olduk. İşlemi radyofrekans ablasyon dediğimiz anormal ritim odaklarını yakarak tamamladık ve hastamızın normal düzenli kalp atışlarını temin ettik. Bütün bu işlemlerin avantajı ilerde gelişebilecek kalp içi pıhtıların önlenmesi ve felç geçirme oranını en az seviyeye indirgemektir. Dört işleminde aynı seansta uygulandığı bu tür bir vaka ülkemizde robotik açık kalp cerrahisi uygulayarak ilk defa İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanemizde gerçekleştirilmiş oldu.

ROBOTİK CERRAHİNİN YAYGINLAŞMASI İÇİN AR-GE MERKEZİ AÇACAĞIZ 

Prof.Dr. İhsan Bakır,bundan sonraki hedeflerinin robotik cerrahinin Türkiye’de yaygınlaşması için  AR-GE merkezi açılacağını belirtiyor. Hedefimiz, eğitim çalıştayları ve hayvan kalbi maketleri üzerinde pratikler yaptırmak ve sağlık turizmi kapsamında Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’den Amerika’ya giden hastaları ülkemizde robotla açık kalp cerrahilerini gerçekleştirmektir.    

Kaynak: Sağlık Aktüel