Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Lokman Hekimin iksirleri ilaç olacak - 25-02-2014


MİLLİYET

Cumartesi, 22 Şubat 2014

Koruyucu ve tedavi edici etkisi olduğu bilinen bitkiler, vatandaşla Geleneksel bitkisel tıbbi ürün adı altında buluşacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, 2 yıl önce yayımlanan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile tıbbi etkiye sahip, özellikle ülke coğrafyasında yetişen endemiklerin ticari hayata kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.

Yönetmeliğin, insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmadığı kanıtlanan bu bitkisel ürünlerin, belirli formlarda ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmesine imkân tanıdığını anlatan Kerman, şunları belirtti:

''Şimdiye kadar 19 başvuru aldık. Üretim yerlerinin kurallara uygun hale getirilmesi ve ürün dosyalarının hazırlanması zaman alıyor. Bunun dışında yeni ruhsat dosyaları bekliyoruz. Ülke içinde ya da dışında kullanılsın, tıbbi etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış, endikasyonları olan, doktor tavsiyesine gerek duyulmadan da kullanılabilecek güvenlikte ürünler tasarladık. Bu ürünleri geleneksel bilginin ışığında ruhsatlandırmayı amaçladık. Firmaların bu alanda faaliyet göstermesi için yasal ortamı hazırladık. Bu ürünlerin, ülkemizin geniş coğrafyasında bize özgü ürün çeşitliliği dikkate alındığında faydalı olacağını düşünüyoruz.''