Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

İnternet hapları kalp krizini çağırıyo - 11-02-2014


 Özlem Yurtçu Karabulut

Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter hastalığı, hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedenlerinde halen birinci sıradaki yerini koruyor. Nüfusun çok büyük bir kısmını etkilediği için en fazla istismar edilen hasta gruplarından biri de bu hastalar oluyor. Özellikle de internette sürekli reklamı yapılan ilaçların neredeyse her derde derman olarak pazarlanmaya çalışılıyor. Emsey Hospital'dan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler, "Doktorunuzun tavsiye etmediği hiçbir ilacı kullanmayın" diyerek uyarıyor ve şunları söylüyor:

Dozaj herkeste aynı etki farklı!

Kalp hastalarının tedavisi çok yakın-dan izleme ve inceleme gerektirirken, televizyon veya internetten pazarlanan bazı bitkisel ilaçlarla hastalara hiçbir inceleme yapılmadan ve tüm hastalara aynı dozda ilaç önerileriyle sözde mucize sonuçlar alındığı iddia ediliyor. Hiçbir bilimsel çalışmaya ve kanıta dayanmayan bu tedavi modelleri hastalara zaman kaybettirmekle kalmıyor, hem hastaların kalbine zarar veriyor hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

Tedavi konseyden onaylı

Koroner kalp hastalığı yetişkin bireylerde en sık ölüme neden olan hastalıkların başında yer alıyor ancak bu hastalığın şiddeti ve şekli her bireyde aynı olmuyor. Prof. Dr. Güler, "Tanıda birçok tetkik inceleme ve gerekirse koroner anjiyo yapılarak damarların durumu ortaya konur. Sonucunda ya hastaya ilaç tedavisi önerilir veya stent ya da bypass ameliyatı ile damarların açılması planlanır. Bu kararı kardiyolog ve kalp damar cerrahı konsey ile birlikte verir. Hastaya verilecek ilaç tedavisi ile hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılırken bir yandan da risk faktörleri azaltılmaya çalışılır" diyor. Kalp hastalarında ek hastalıkların tedavisinin de sıkı takip edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güler, "Hasta için ideal tedavi bu şekilde bulunur. Bazı ilaçların yan etkileri değerlendirilir, bunlar ortaya çıkmışsa ilaç değiştirilir" diye konuşuyor.