Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık Bakanlığı: Son 28 yılda 7 bin 500 AİDS bildirimi yapıldı - 02-12-2013


YASİN KILIÇ, CİHAN

Cumartesi, 30 Kasım 2013

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985’den 2013 yılı Kasım ayına kadar toplam 7 bin 50 HIV(+) kişi bildirimi yapıldığı açıklandı. Vakaların yaklaşık yüzde 73’ünü erkeklerin oluşturduğu bilgisini veren bakanlık, enfeksiyondan en fazla etkilenenlerin 40-49 yaş arasındaki kişiler olduğu bildirildi. Bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık yüzde 17’sinin yabancı uyruklu olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. HIV enfeksiyonunun 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görüldüğü belirtilen açıklamada, bulaşmanın en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olduğu kaydedildi. HIV enfeksiyonunun tüm yaş gruplarında görülebildiği ifade edilen açıklamada, “Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmakta. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmekte. Ancak hastalığın aşısı bulunmamakta. Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.” ifadeleri yer aldı.



Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde yaklaşık 2,3 milyon kişinin HIV’e yakalandığı vurgulanan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Bakanlığımıza 1985’den 2013 yılı Kasım ayına kadar toplam 7 bin 50 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların yaklaşık yüzde 73’ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık yüzde 17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır.”



Bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak üzere, bakanlık birimlerine yapılan bildirimlerin kodlu bir şekilde yapıldığı hatırlatılan açıklama da, kişilerin bilgilerinin üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmadığına değinildi.



GÖNÜLLÜ DANIŞMANLIK VE TEST MERKEZLERİNDE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VERİLİYOR

HIV ile enfekte kişilerin tedavilerinin, sosyal güvence kapsamında karşılandığına yer verilen açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Sağlık sigorta kapsamında olmayan HIV/AIDS hastalarına sosyal durumları uygunsa yeşil kart sağlanmaktadır. Bakanlığımız, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde, HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, halkımızın HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için, gönüllü danışmanlık ve test merkezlerinde ücretsiz danışmanlık ve test hizmetlerini sürdürmektedir.”