Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

YENİ HEMOTOLOGLAR YETİŞMİYOR ZOR BİR BRANŞ VE KARŞILIĞI YOK - 06-08-2013




Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer Sağlık Dergisi’ne Çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“YENİ HEMOTOLOGLAR YETİŞMİYOR
ZOR BİR BRANŞ VE KARŞILIĞI YOK”

Sağlık Dergisi’ne çarpıcı açıklamalarda bulunan Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof Dr. Süleyman Dinçer, “Türkiye’de hematoloji ne yazık ki gelişmiyor çünkü yeterli personel ve doktor yok. 150-200 civarında hekimimiz var. Yeni hekim yetişmemesinin sebebi de hematoloji gibi zor bir branşın yeterince karşılığının olamaması ve her şeyin performansa bağlanması” dedi. Kemik iliği nakli için donör havuzlarının oluşturulmasının para işi olduğunu Türkiye’de ise bu konu için yeteri kadar yatırım yapılmadığını söylen Prof. Dinçer, “Türkiye için bunun kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum. Halen donör havuzunun yeterince oluşturulamaması ve yeterli paranın ayrılmaması bir hüsran. Yıllardır bir türlü bu konu için para bulunamadı” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Süleyman Dinçer Türkiye’de 150-200 civarında hematoloji uzmanı olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de hematoloji ne yazık ki gelişmiyor çünkü yeterli personel ve doktor yok. 150-200 civarında hekimimiz var. Yeni hekim yetişmemesinin sebebi de hematoloji gibi zor bir branşın yeterince karşılığının olamaması ve her şeyin performansa bağlanması” dedi.

“SGK ve Sağlık Bakanlığı’na Çok İş Düşüyor”

Hematoloji için özellikle SGK ve Sağlık Bakanlığı’na çok iş düştüğünü belirten Prof. Dinçer, “Şimdi bir miktar değişti ama bir zamanlar kemik iliği naklinin performans değeri 500 puandı, prostat ameliyatının 600, katarak ameliyatının ise 800’dü. Dengesiz bir performans ölçümü var. Şimdi çok fazla değişmedi, biraz arttırıldı ama 1 ay süre ile yapılan tedaviden bahsediyoruz birde günde 10 tane yapabileceğiniz bir tedaviden bahsediyoruz. Oranlarda ciddi farklılık vardı, biraz tersine dönmüş gibi oldu ama yeterli değil. Yapılan iş basit değil çok riskli iş” diye konuştu. 

“Donör Konusu Kanayan Bir Yara”

Kemik iliği nakli için donör havuzlarının oluşturulmasının para işi olduğunu Türkiye’de ise bu konu için yeteri kadar yatırım yapılmadığını söylen Prof. Dinçer; “Donör bulma zorluğu halan devam ediyor. Çünkü donör bulma işi biraz para işidir. Asgari, bir dönor testinin de 80 Euro gibi bir maliyeti var, bu 80 Euro’luk maliyeti birisinin karşılaması lazım, donörden alacak değiliz. Bu maliyet karşılanacak ki ortalama milyon düzeyinde bir donör havuzumuz olacak o zaman yaptığınız taramalarla para kazanır ve yeni testler yapabilir hale gelirsiniz. Türkiye için bunun kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum. Halen donör havuzunun yeterince oluşturulamaması ve yeterli paranın ayrılmaması bir hüsran diye düşünüyorum. Yıllardır bir türlü bu konu için para bulunamadı” şeklinde konuştu.

“Bilimsel Yayınlarda Da Gerileme Var”

Performans Sistemi’nden sonra özellikle bilimsel çalışmalarda gerilemeler yaşandığını belirten Prof. Dr. Süleyman Dinçer, “Performans işin içine girdikten sonra her şeyde gerileme yaşandı. İnsanlar okuldan mezun oldukları zaman ne amacı vardır? Biraz para kazanmak, biraz kendini rahat hissetmek. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra para kazanması için iki yöntem vardır, ya taşraya gidip muayenehane açacaklar ya da hoca olacaklar. 20 yıl bekleyecekler profesör olacaklar ve bir şekilde para kazanacaklar. Şimdi ikisi de kalktı. Taşraya giderlerse de bir şey kalmadı hoca olsalar da bir şey kalmadı. Üniversitede rahat çalışamaz oldular. Şimdi herkes duruyor. Özellikle İstanbul’da herkes oturdu hiçbir şey yapmıyor. Onun için de bilimsel yayınlarda da gerileme var” dedi.

Röportaj
Engin Kahraman