Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Müezzinoğlu: Sağlıkta şiddeti önlemek için hizmeti alanlarda bilinçli sağduyu oluşturulmalı - 18-02-2013


ANKARA-Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) tarafından Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen 'Sağlıkta Yeniden Yapılanmanın Erken Dönem Değerlendirilmesi' konulu sempozyuma katıldı. Sempozyumda ayrıca TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, SAYED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurullah Zengin ve birçok davetli yer aldı.

Sağlıkta şiddetin karşısında, hizmeti alanların bilinçli tavrının ortaya konulması, bilinçli müdahale ve sağduyunun oluşturulması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, “Şiddeti uygulayanın tavrını, onun yanında bulunanlar; 'bakın bunun bedeli bana dönüyor, senin yaptığın yanlışın bedelini ben ödeyeceğim. Benim eşim, kızım, evladım ödeyecek' diye bir tavrı ve toplumsal bilinci oluşturamazsak, biz yasalarla ve tedbirlerle gitmeye çalışırız. Bu da bizi kısmi başarıya götürür. Ama o anda emniyet ve güvenlik gücü gelmeden 'dur kardeşim' diyebilecek bir bilinçli şuur ve tavrı, kamuoyu bilincini oluşturmamız lazım.” diye konuştu.

Bütün sağlık yönetiminin paydaşlarla ortak aklı yakalayabilmesi gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, “Üniversiteler, özel sektör, diğer paydaşlar, çalışanlar, hemşireler, doktorlar bu hizmeti bütün dinamikleri ile bilinçli ve şuurlu bir şekilde verecek olan kitleyi iyi yönetebilmek ve onlarla iletişimi en üst düzeyde kurabilmek önemli.” dedi.

"ÇOCUĞUN BİREYSEL GELİŞİMİNDE RUH SAĞLIĞI FİZİKSEL SAĞLIĞI KADAR ÖNEMLİ"

Koruyucu halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerinde manevi veya ruhsal sağlığı önemseyecek boyutlarında geliştirilmesi gerektiğine değinen Müezzinoğlu, “Anneyi aileyi hamilelik döneminin başlangıcından itibaren çocuğun neredeyse 6'ıncı ayında bu çocuğun göz renginin ne olacağına kadar işi götürüyoruz. Bu anlamda teknolojik gelişmeler ve fiziksel gelişmeleri santim santim, milim milim takip ediyoruz. Doğuşta boyunu, kilosu, diğer bütün özelliklerini üçüncü ayda ne yiyecek, altıncı ayda ne yiyecek bütün bunlar çok doğru. Bu çocuğun ruh sağlığı ne olacak? Bir annenin çocuğunun ruhsal gelişiminde hangi bilince ihtiyacı var? Hangi eğitim felsefesi, bu çocuğu yarın bir birey olarak fiziksel ve ruhsal sağlığı dengeli bir çocuk yapacak? Önümüzdeki süreçte çocuğun gerek bireysel gelişimde ruh sağlığı, fiziksel sağlığı kadar önemlidir. " şeklinde konuştu.
medimagazin