Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

SGK, Gereksiz Görüntülemenin Önüne Geçecek - 26-10-2012


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 1 Temmuz tarihinde e-reçete uygulamasına geçtiklerini hatırlatarak, uygulama kapsamında doktorların elektronik reçete yazabilmek için şifre aldıklarını söyledi. Doktorların bu şifreler ile 'medeczane.sgk.gov.tr/doktor' internet adresinden sisteme girdiklerinde, e-reçete yazabildiklerini belirten Acar, sistemden ayrıca hastaların ilaç raporlarının, raporlu-raporsuz ilaçlarının ve ilaç bilgilerinin de görülebildiğini ifade etti.

Sistemi sürekli geliştirdiklerine dikkati çeken Acar, şunları kaydetti: ''Doktorlarımız, şifreleriyle 'Medeczane' sistemine girdiklerinde artık hastaların BT (bilgisayarlı tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) işlemlerine ait raporları da görebiliyorlar. 1 Ekim tarihi itibarıyla başlattığımızı uygulamayla hekimler, TC numarası girerek hastanın BT ve MR'ı hangi hastanede çektirdiği bilgisine ve bu işlemlere ait raporlara ulaşabiliyorlar. Ayrıca doktorların, MR ve BT işlemlerinin görüntülerine ulaşmasına da imkan veren test uygulamasına 300 hastanede başladık. Bu uygulamayla hekimler, hastaların MR ve BT işlemlerine ait görüntüleri de görme imkanına kavuşacak. Test aşaması tamamlandıktan sonra, sistem 1 Ocak 2013 tarihinde tüm Türkiye'de kullanılabilir hale gelecek. Hastanın herhangi bir hastanede çektirdiği MR ve BT'nin rapor ve görüntüsüne, gittiği başka bir hastanedeki doktor da ulaşabilecek. Böylece hastanın farklı hastanelerde aynı görüntüleme işlemini tekrar yaptırmasına gerek olmayacak, gereksiz görüntülemenin önüne geçilecek.''

Acar, doktorların, kurumsal hekim şifrelerini kullanarak sisteme girmeleri durumunda, ilaçların fiyatlarını, etken maddelerini, dozunu, kullanım periyodu ve şeklini, karekodlu olup olmadığını, kimin tarafından yazılabileceğini, raporlu olup olmadığını ve SGK tarafından ödenip ödenmediğini de görebildiklerini vurguladı.
 
Geçen yıl, BT ve MR işlemlerine 788 milyon lira harcandı


SGK Başkanı Acar, geçen yıl 6 milyon 302 bin 747 BT işlemi, 6 milyon 101 bin 548 MR işlemi yapıldığını belirterek, bu işlemlere KDV hariç yaklaşık 788 milyon lira ödendiğini söyledi. Acar, 2012'in ilk üç ayında ise 2 milyon 145 bin BT ve 2 milyon 30 bin MR işlemi için SGK'nın yaklaşık 255 milyon lira ödeme yaptığını kaydetti.