Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sahte ilaca karşı 1 milyon $ harcadım - 19-09-2012


Kaynak: Sabah

Dr. Oz adıyla pazarlanan sahte ilaçlara karşı hukukçu ordusuyla 1 milyon dolar harcayan Prof. Öz " kazanamadım " diyor.

Sahte ilaçlara referans olarak dünyanın en ünlü doktorlarının da ismi kullanılıyor. "Dr. Mehmet Öz'ün önerdiği ilaç" olarak ortaya atılan zayıflama hapları nedeniyle, geçtiğimiz günlerde bir kişi  hayatını  kaybetti. Dr. Öz, ilaç gibi lanse edilen, içeriğinde ne olduğunu bilmediği bu maddelere karşı savaş verdiğini ve onlarca avukatı olduğunu anlatıyor. Ancak savaşı kazanamadığını itiraf eden Prof. Dr. Öz, sorularımızı yanıtladı: 

Dr. Öz adı altında hangi ürünler pazarlanıyor? 
Aslında yasal olarak benim adıma hiçbir ürün pazarlanmıyor. Ancak bir sürü ürün yasa dışı pazarlanıyor. Bu ürünler arasında çeşitli zayıflama hapları var. Özellikle Afrikan mango zayıflama hapı. Bunun haricinde zayıflama kemeri ve tansiyon cihazı da ismim kullanılarak pazarlanan diğer ürünler arasında. 

Amerika ve Türkiye haricinde hangi ülkeler? 
Birçok ülkede aynı taktikler uygulanıyor. Ve tüm bu firmalar sahte vaatlerde bulunuyor. 

Kaç avukatla birlikte çalışıyorsunuz? Ne kadar para harcadınız? 
Tüm dünyada ciddi bir uğraş veriyoruz. Ancak bu hukuki süreç oldukça uzun ve meşakkatli. Çünkü bu hırsızlar gizli bir şekilde çalışıyor ve aracı kullanıyorlar. Yasal mücadeleye başladığımızdan beri dört ayrı yasal ekip farklı konularda mücadele ediyor. Her ekipte bir sürü avukat görev almış durumda. Çok kayda değer, önemli bir başarı elde edemememize rağmen 1 milyon dolardan fazla para harcadım. 

Verilen bir ceza var mı? 
Tüm bu hukuki mücadeleler sonucunda genelde küçük para cezaları ödeyen firmalar oldu. Göz önünde olan bazı ufak firmalar kapandı. Ancak büyük üretici firmalar, küçük satış noktaları açarak yasalardan kaçıyor ve saklanıyorlar. Ahtapot gibiler, birkaç kolunu kesmeniz pek etkili olmuyor. 

Kazandığınız dava var mi? Herhangi bir tazminat alabildiniz mi? 
Kazandığımız bazı davalar var ancak etkileri çok az oluyor. İzleyicilerimi ve halkı direkt olarak uyarmamız gerekiyor. Bu yüzden TV şovumda sık sık bu konu üzerine bölümler hazırlıyorum. 

Özellikle Türkiye'de olduğu gibi ölüm haberi duyduğunuzda ve adınız geçtiğinde ne düşündünüz? 
Bugüne kadar bir ürün satsaydık belki de on milyonlarca dolar kazanabilirdik ama yapmadım. İzleyicilerimizin güvenini ve inancını bu şekilde kullanmayı hiçbir zaman düşünmedim. Ürün pazarlamayı bir kenara bırakın herhangi bir markanın reklamında bile oynamadım. Önemli olan size inanan insanların bu güvenini boşa çıkarmamaktır. Ama şimdi bir şekilde tüm dünya insanları ile kurduğum bu güven yasal olmayan çeşitli firmalar tarafından çalındı ve haksız kazanç sağlamak amaçlı kullanılıyor. Hem de sağlık gibi önemli bir konuda. Üstelik ölümler oldu, çok üzülüyorum. 

Adınızın hangi ürünle anılması sizi çok korkutuyor? 
Zehirli kimyasallar ve katkı maddeleri içerdiği için tüm bu haplar ve zayıflama ürünleri tehlikeli. Bu hapları kullanmanın çeşitli riskleri var. Bu üreticiler benim ismimi çaldıkları gibi sizin sağlığınızı da çalabililer. İnternette, Dr. Öz adı ile pazarlanan zayıflama kemeri, zayıflamayı sağlayan çeşitli besin takviyeleri ya da tansiyon aleti gibi herhangi bir ürünü desteklemiyorum. Ben "The Dr. Oz Show"da sadece meyve ve gıdaları öneriyorum. İlaç satışı ve pazarlaması yapmıyorum. Bu pazarlama şirketlerinin hiçbiri ile ilişiğim yok. "Dr. Öz öneriyor" denilen ya da logosunda Dr. Öz'ün adı geçen bir ürünü almayın çünkü benimle bir ilgisi yok. 

SAHTE İLAÇ DONDURULMUŞ HAYVANLA GELİYOR
Sahte ilaçlar bitki takviyesi gibi gösterilip ilaç gibi pazarlanmaya çalışılıyor. Bunlar için internet sitelerinde önemli referans isimler kullanılıyor. 
En çok cinsel sorunları çözmeye yönelik ilaçlar, zayıflama ilaçları ve pahalı olduğu için kanser ilaçlarının sahteleri yapılıyor. 
Sahte ilaçlar genellikle elektronik cihazların, doldurulmuş hayvanların içine veya nakliye konteynerlerindeki zulalara, araçların benzin depolarına saklanarak ülkelere sokuluyor. 
Sahte ilaçlar genellikle, denetimden geçmedikleri ya da çok az muayeneden geçtikleri Orta Doğu ve Latin Amerika'daki serbest ticaret bölgelerinden gönderiliyor. Gerçek kaynaklarını gizlemek için İngiltere, Fransa veya Belçika gibi sahici oldukları konusunda güven uyandıracak ülkelerden geçen karmaşık rotalardan gönderiliyorlar. 
Malezya'da yakın zamanda alıkoyulan sevkıyat gibi bazı durumlarda, sahteciler uyuşturucu ticareti yapanların kurduğu rotaları kullanıyor. 
Vietnam'da yakın zamanda yaşanan başka bir olayda, "yasal" ilaç dağıtıcısının ağını kullandılar. Dünyada yakalanan birçok sahte ilaç Çin ve Hindistan kaynaklı.

ESRA TÜZÜN