Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Kemik iliği bağış bölümü, lösemi hastalarına umut olacak - 16-05-2012


Burdur Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü bünyesinde açılan kemik iliği bağış bölümü lösemi hastaları için umut olacak. Devlet hastanesi tarafından başlatılan kampanyayla gönüllü donarlardan alınan 2 tüp kan ilik ihtiyacı olanlarla gönüllü vericileri buluşturacak. Türkiye'de ilik bankasının az olması nedeniyle özellikle lösemi hastalarına uygun ilik bulması zorlaşıyor.

İlik bankasının genişletilmesinde ilk aşamanın uygun kemik iliği hücrelerine sahip verici aramak olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, "Uygun ilikte akraba verici bulunamazsa başvurulacak kişiler gönüllülerdir. Ülkemizde gönüllü vericilerin kayıtlı olduğu kemik iliği bankalarımız, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bulunmaktadır. Hastanemizde gönüllülerden alınan kanları bu merkezlere gönderiyoruz." dedi.

Kemik iliği vericisinin ilik alındıktan sonra günlük hayatına problemsiz devam ettiğini belirten Sırrı Şenbayram, "İlik bağışı kan bağışı gibi kol damarlarından kemik iliği hücreleri bağışlanabilmekte. Bu bağış kişinin sağlığında, iş ve günlük yaşamında olumsuzluk ve istenmeyen etkiler bırakmamaktadır. Gönüllü verici olmanın herhangi bir maddi yükümlülüğü bulunmamakta olup 18-55 yaşlarında kronik bir hastalığı bulunmayan sağlıklı her birey gönüllü verici olabilir." şeklinde konuştu. Gönüllü verici olmanın küçük bir tüp kan vermek ve gönüllü verici formunu doldurmak olduğunu sözlerine ekleyen Müdür Şenbayram, bütün herkese Organ Nakil Koordinatörlüğüne davet ettiğini anlattı.

Lösemi ile 2 yıldır mücadele ettiğini belirten Müge Atalay, gönüllü vericilerin oğlunu görmekten mutlu olduğunu ve herkesin katkıda bulunmasını istedi.

Organ Koordinatörlüğünde ilik bankası için hemen çalışmalara başladıklarını belirten Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Uğur Altınışık, Türkiye'de ilik bağış işleminin çok iyi bilinmediğini anlattı.

İlik bağış kampanyasının ilk gününde yaklaşık 150 gönüllü vericiden kan alındı.

(CİHAN)