Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Bu hastalıklar dehşet saçıyor - 21-05-2012


Kaynak: Milliyet gazetesi

ABD’nin haber sitesi Daily Beast, çok nadir görülmesine rağmen bulaştığında dehşet saçan en ölümcül virüslerin neden olduğu hastalıkların bir listesini çıkardı:
 
NEKROTİZAN FASİİT: Halk arasında “et yiyen bakteri” olarak bilinen enfeksiyon hastalığı, birçok bakteri çeşidinden bulaşabiliyor. Derinin içine nüfuz ettikten sonra kasları yemeye başlayan bakteriler, kendine yuva oluşturduktan sonra da vücudun tüm doku sistemine rahatlıkla ulaşabiliyor.
 
FELÇ EDİCİ DENİZ KABUKLUSU ZEHİRİ (PSP): Kurbanları, kabuklu deniz ürünleri tüketen herkes olabilir. Yalnızca kabuklu deniz ürünlerinin dokularında bulunan bir zehirle etkili olan hastalığın ilk belirtisi el ve ayak parmaklarında karıncalanma olarak baş gösteriyor. Daha sonra eklemlerin kontrolünün kaybedilmesi, karın ve göğüs ağrısını nefes zorluğu takip ediyor. Zehir, kurbanın yarım saat içinde hayatını kaybetmesine neden oluyor

ACANTHAMOEBA KERATİTİS: “Acanthamoeba” isimli bir amipten korneaya bulaşan bir enfeksiyonla, gözde acı hissi ve körlüğe neden olan bir hastalıktır. Genellikle musluk sularından bulaşan bu mikrobik enfeksiyon, nadir görülmesine rağmen çoğunlukla lens kullanıcılarını etkiler.

NEHİR KÖRLÜĞÜ (ONCHOCERCİASİS): Dünyanın körlüğe neden olan ikinci en büyük enfeksiyonlarından olan hastalık, akarsularda kara sineklerin larvalarını bıraktığı akıntının hızlı olduğu alanlardan bulaşıyor. Larvalar, vücutta 14 yıla kadar yaşayabilen parazitler üretiyor. Bu da körlük gibi ciddi hastalıklara neden oluyor.
 
TAŞ ADAM SENDROMU (FOP): Vücuttaki yumuşak dokuların ve kasların kemiğe dönüşmesine neden olan hastalık, genetik nedenlere dayanıyor. Her 2 milyon kişide bir görülen hastalık, kişinin vücuduna aldığı bir darbeyle o bölgede yeni bir kemik oluşmasına neden olmasıyla biliniyor.