Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Şiddetin önlenmesinde sosyal taraflar sorumluluk almalı - 07-05-2012


Kaynak :Milli gazete

ANKARA - Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş şiddetin önlenmesinde bütün sosyal tarafların sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

  • Şiddetin önlenmesinde sosyal taraflar sorumluluk almalı -

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Sağlıkta İletişim, Sağlıklı İletişim' toplantısında konuşan Memiş, şiddetin önlenmesi için bugüne kadar sendika olarak yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaştıklarını ve yetkililere sunduklarını bildirdi. Sağlık kurumlarında talebin artması ile birlikte personelin iş yükünün de arttığını, buna karşın personel istihdamının aynı oranda artmadığını ifade eden Memiş, bu durumun sağlık kurumlarındaki hizmeti yavaşlatarak şiddetin artmasına yol açtığını kaydetti. Sağlık alanında yaşanan şiddetin toplumsal şiddetin bir yansıması olduğunun altını çizen Memiş "Balkondan kızını aşağıya atan, trafikte bilinçli olarak vatandaşı ezen, kapı komşunu doğrayan canilerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Elbette bu tip hastalıklı ruhlar ve bunlara özenenler hastaneye girdiği zaman da boş durmayacaktır. Bu noktada Sağlık Bakanlığı kadar hükümetin de toplumsal şiddetin önlenmesi için makro çalışmalar yapması gerekir. Sendikalar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları halkımız ve medya da şiddetin önlenmesi için elini taşın altına koymalıdır" diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAMUOYUNDA DOĞRU ALGILANMIYOR

Toplumsal şiddet örneklerine birçok yerde rastlanabileceğini kaydeden Memiş, özellikle son zamanlarda hemen her gün sağlık çalışanına yönelik şiddet olaylarına rastladıklarını söyledi. Gazete kupürleri ve bilimsel araştırma örneklerini katılımcılarla paylaşan Memiş, geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan ve tüm görev şehitlerini andı.

Memiş, 2008 yılında Giresun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde başhekimlik görevini yürütürken hastası tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ali Menekşe'nin vasiyetini okurken katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı. Kamuoyunda sağlık çalışanlarının yanlış algılandığını kaydeden Memiş sözlerini şöyle tamamladı: "Bu algı değişmediği sürece saldırıya uğrayan ya da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden başka Ersin Arslanlar ve Ali Menekşeler olacaktır. Oysa ki Ali Menekşe'nin hassasiyetinde olan, rahmetli Ersin Arslan kardeşimiz gibi pırıl pırıl olan binlerce hekim, hemşire ve 112 çalışanları görevi başında saldırıya uğruyor. Bundan dolayı önce bu algının değiştirilmesini sağlamalıyız."