Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Kronik hastalar tek tuşla doktora ulaşacak - 28-03-2012


Kaynak : Sabah gazetesi

Turkcell'in yeni mobil sağlık uygulamasıyla kronik hastalar anlık ölçümlerini doktora SIM kart ile ulaştırabilecek

Astım, diyabet, KOAH, aritmi ve tansiyon hastaları tek tuşla 7 gün 24 saat doktor tarafından kontrol edilecek. Turkcell tarafından geliştirilen mobil sağlık projesi kronik hastaların takibini kolaylaştıracak. Hastaların sağlık bilgileri SIM kart üzerinden takip edilecek. Belirlenen alarm seviyelerinde hastanın yaptığı ölçümler anında doktora ulaşacak. 

TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ 

Çözüm için kullanılan tüm cihazlar ve sistem tamamen Turkcell mühendisleri tarafından geliştirildi. Kronik hastaların yaptığı ölçümler SIM kart kullanan cihaz üzerinden tek tuşla doktora ulaşıyor. SGK'nın her yıl 33 milyar TL harcadığı kronik hastalıkların takibi Turkcell tarafından geliştirilen SağlıkMetre ile kolaylaşacak. 

HASTANELERE SUNACAĞIZ 
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, söz konusu teknolojiyi, önümüzdeki günlerde Türkiye'deki bütün hastanelere sunmayı planladıklarını belirtti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise çalışmayı, üniversite- endüstri işbirliğinin en güzel örneklerinden birine dönüştürmek istediklerini ifade etti. 

'6 ay önce olsa babam yaşardı'
Süreyya Ciliv, soruları yanıtlarken, babasını 6 ay önce kaybettiğini hatırlatıp, şunları anlattı: "Babamda ritm bozukluğu vardı. 1 Eylül günü kalp ritmini ölçüyor ve 34 olarak defterine kaydediyor. Aslında hemen acile gitmesi gerekiyor. Kalp ritmi bilgisi defterde kalıp, doktoruna ulaşmadığı için babam 2 saat içinde hayatını kaybetti. Bu teknolojiyi 6 ay önce kullanabilseydik, belki babam yaşıyor olacaktı." 

SGK 33 MİLY AR TL HARCIYOR 
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de 14 milyon tansiyon, 7.2 milyon diyabet, 17 milyon obezite, 2 milyon kroner kalp hastası var. SGK, 2010 yılında kronik hastalıkların tedavisi için 33 milyar TL harcama yaptı.