Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Basından : Sigara tiryakilerine kötü haber - 06-01-2011


 

Ülkemizdeki yaklaşık 20 milyon tiryakiden sağlık vergisi alınacak.


Sosyal Güvenlik Kurumu, sigaradan “sağlık vergisi” alınmasını öngören çalışmayı tamamlayıp Bakanlar Kurulu’na gönderdi. Çalışmaya göre, alkol ürünlerisağlıkvergisi kapsamı dışında tutulurken, vergi sadece sigara için uygulanacak.06.01.2011,09:11:40
sigara
 
 

10 kuruşluk zam

Yetkililer, teknik çalışmasını tamamladıkları düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmadan önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) gündemine alınacağını, burada yapılacak son çalışmaların ardından düzenlemenin yasa tasarısı olarak Meclis’e sevk edileceğini belirttiler. Hazırlanan tasarıya göre, sağlık vergisi, satılan her bir paket üzerinden alınacak. Bunun için düşünülen oran ise sigara fiyatının yüzde 1 ila 2’si olarak belirlendi.

Fon işlevi görecek

Sağlık vergisi mevcut vergilerin içinden bir pay alınarak SGK’ya devredilecek ya da ilave bir vergi şeklinde düzenlenecek. Vergi oranının kaç olacağı ile bunun ek vergiyle mi yoksa mevcut vergiyle mi karşılanacağı konusu Bakanlar Kurulu’nun yetkisine bırakıldı. Mevcut vergilerden pay alınması halinde sigara fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. Ancak yeni vergi getirilmesi halinde sigara fiyatları yüzde 1 ila 2 oranında zamlanacak. Bu da örneğin 5 liralık bir sigarada 5 ila 10 kuruşluk vergi artışı anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü ile ortaklaşa yürütülen çalışmayla, sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisi için için özel bir fon oluşturulmuş olacak. Sigara vergisinden elde edilen gelir, Türkiye’nin yılda yaklaşık 4-5 milyar lira harcadığı akciğer, gırtlak gibikansertürleri, kalp ve damar hastalıkları gibi sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için kullanılacak. Elde edilecek gelir, sigarayla mücadele ve sigarayı bırakma kampanyaları için de bir fon işlevi görecek.

BUGÜN GAZETESİ