Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

2012'de e-reçete dönemi başlayacak - 27-11-2011


Kaynak: Milliyet Gazetesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “2012 yılı içerisinde özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde elektronik reçete uygulamasına geçilecek. Böylece usulsüzlükler önlenecek” dedi

TBMM AA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelecek yıl özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde elektronik reçete uygulamasına geçilmesinin planlandığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2012 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Çelik, sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde verilebilmesi için Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi (avuç içi damar izi taraması) ile ilgili olarak özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde sistemin uygulanmasına 2012 yılında başlanacağını bildirdi.

Çelik, hastane, eczane ve hekim bilgilendirme raporları ile sağlık harcamalarının hastane, eczane ve hekimler bazında takip edilmesi için gereken altyapı çalışmasının da tamamlandığını kaydetti.

Risk Odaklı Eczane Denetim Sistemi ile hasta, hekim, ilaç, firma ve eczane denetimlerinin daha etkin ve verimli olacağını anlatan Çelik, ülke genelinde sistemin uygulanmasına 2012 yılı ocak ayı itibariyle başlanacağını bildirdi.

Bakan Çelik, e-Reçete ile 2012 yılı içerisinde özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde elektronik reçete uygulamasına geçilmesinin planlandığını, pilot uygulamanın önümüzdeki günlerde başlayacağını ifade etti. Çelik, bu sayede reçete üzerinden yapılan usulsüzlüklerin önüne geçileceği gibi bu reçeteler nedeniyle arşiv teminiyle ilgili sorunların da ortadan kalkacağını söyledi.

Çelik, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca 2011 yılının ilk 10 ayında işin yürütümü ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden toplam 30 bin 106 teftiş yapıldığını, 2 milyon 531 bin 306 işçi ve 2 bin 952 çırağa ulaşıldığını bildirdi.


İstihdam 1.6 milyon kişi arttı

Büyümede yakalanan ivmenin istihdamın artırılması ve işsizlikle mücadelede de kendisini göstermeye başladığına işaret eden Çelik, son verilere göre işsizlik oranının Ağustos 2010’da yüzde 11.4 iken, Ağustos 2011’de yüzde 9.2’ye gerilediğini, işsiz sayısının 450 bin kişi azalarak 2 milyon 521 bine düştüğünü bildirdi. İstihdamın son 1 yılda 1 milyon 689 bin kişi arttığını belirten Çelik, bu artışın, Cumhuriyet tarihi boyunca bir yıl içerisinde sağlanan en büyük artış olduğunu kaydetti.

Çelik, G-20 ülkeleri arasında son 3 yılda istihdamını en çok artıran ülke olma başarısını gösteren Türkiye’nin, istihdam dostu bir büyüme modelini de hayata geçirdiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Çelik, istihdamı artırmak amacıyla uygulamaya konulan teşviklere 2011 yılında Ağustos ayı sonu itibarıyla toplam 4 milyar 50 milyon lira kaynak aktarıldığını, bu teşviklerden yaklaşık 7 milyon 893 bin kişinin yararlandığını söyledi.

 

İş ve Meslek Danışmanı

Çelik, İŞKUR’a kayıtlı her işsizin bir iş ve meslek danışmanının olacağını ve “mesleği olsun ya da olmasın” tüm iş arayanlara, mesleğe yönlendirme ve iş bulma hizmeti sunulacağını hatırlattı.

Bu amaçla, İŞKUR’da görevlendirilmek üzere iş ve meslek danışmanı alımı sürecini başlattıklarını ve bu doğrultuda 3 bin 500 kişiye verilmekte olan 3 aylık eğitimin tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Çelik, “Yapılacak sınav neticesinde İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alanlar arasından, KPSS puanı esas alınmak suretiyle iki yıl içinde toplam 4 bin sözleşmeli İş ve Meslek Danışmanı istihdam edeceğiz. Böylece, kamuya eleman alımında Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı belge aranmasını da ilk kez uygulamış olacağız” diye konuştu.