Hematology Specialist Association | Haberler

Afete karşı '15 bölge'


 Kaynak:Akşam Gazetesi
4.5.2012
Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Güneş ve AFAD Başkanı Fuat Oktay katıldı. 4 saat süren zirvede, afetlere karşı alınacak tedbirler tek tek değerlendirildi. Başbakan Yardımcısı Atalay, alınan kararları özetle şöyle açıkladı: 
- Afet riskini azaltmayı hedefleyen kanun tasarısı önümüzdeki hafta Meclis'ten geçmiş olacak. Bu kanunla, bütün konut stoku gözden geçirilecek. 6.5 şiddetinin altında depreme dayanmayacak tüm konutlar yıkılacak.
- Depreme dayanıksız konutlarla ilgili yapılacak çalışma için 2B Kanunu kapsamında elde edilecek kaynak kullanılacak. 
- Türkiye, 15 bölgeye ayrıldı. Her bölgeye ve bazı illere depolar kurulacak. Depolardaki malzemelerin miktarı, ilin nüfusuna ve risk potansiyeline göre belirlenecek.
- AFAD'a, havadan kurtarma için helikopter ve iyi yetişmiş eleman alınacak. Ekip, afet gerçekleştiğinde 10 dakika içinde hazır olacak ve oraya yetişecek. 
STOKTA 100 BİN ÇADIR
- Sistem baştan aşağı gözden geçirilecek ve deprem sigortası etkinleştirilecek. 
- Lojistik yapılanma kapsamında, stoklarda 100 bin civarında çadır hazır bulunacak. Nüfus ve risk durumuna göre, nerede daha fazla-az olacağına karar verilecek.